Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ο Σύλλογος των Φίλων του Β.Χ.Μ. σας καλούν στη διάλεξη της Μάρως Αδάμη με θέμα

«Chez Madame la Duchesse. Οι κατοικίες της Δούκισσας της Πλακεντίας», που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011, στις 19:30.

Η ομιλία θα επικεντρωθεί στα κτήρια όπου κατοίκησε κατά καιρούς στην Ελλάδα η Marie-Anne-Sophie de Marbois Duchesse de la Plaissance, γνωστή στην Ελλάδα ως Δούκισσα της Πλακεντίας, στην παραμυθολογία γύρω από αυτά, και στους αρχιτέκτονες που τα έκτισαν.

   
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της.
Το 1970 απεφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από το 1975 και μέχρι το 2008 υπηρέτησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Το 2006 εξελέγη παμψηφεί τακτική καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Αρχιτεκτονική Τεκμηρίωση και Αρχιτεκτονική Σύνθεση».

Από το 1998 διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ε.Μ.Π. «Προστασία μνημείων-Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και συνόλων». Έχει διδάξει επίσης σε μεταπτυχιακά σεμινάρια του Ε.Μ.Π., του Τ.Ε.Ε. και του Ε.Ι.Ε., σε θέματα σχετικά με την πολιτισμική μας κληρονομιά, τις αποκαταστάσεις και την αρχειακή τεκμηρίωση.

Το 1995 με ομάδα μελετητών της αρχιτεκτονικής της νεότερης Ελλάδας δημιούργησε στα πλαίσια του Μουσείου Μπενάκη τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, των οποίων είναι μέχρι σήμερα υπεύθυνη.

Έχει ασχοληθεί με θεωρητικές και ερευνητικές μελέτες πάνω σε θέματα της σχολικής αρχιτεκτονικής, της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, της προστασίας της αρχιτεκτονικής αρχειακής τεκμηρίωσης μέσα από ανέκδοτες πηγές. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια και συμπόσια. Περισσότερες από 100 εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικές ή ατομικές δημοσιεύσεις.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται με αφορμή το ημερολόγιο του Βυζαντινού Μουσείου για το 2011, to θέμα του οποίου είναι «Δούκισσα της Πλακεντίας. Η ιστορία που γέννησε το μύθο».