Στα πλαίσια του κύκλου «Σύγχρονη Σκέψη», το 2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέτει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, προσκαλώντας Γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού.

Για να ανοίξει αυτός ο κύκλος σκέψης για την Ευρώπη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκάλεσε, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μία από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και, ταυτοχρόνως, από τους λαμπρότερους εκπροσώπους του, την κ. Nicole Fontaine, Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου από το 1999 έως το 2002.

Εδώ και κάποια χρόνια μία σειρά κρίσεων κλονίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: κρίση του ευρώ, μεταναστατευτική κρίση, αναστολή της οικονομικής και της κοινωνικής ολοκλήρωσης, κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών…Το σοκ που προκάλεσε η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit, κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, κατέστησε ακόμα ποιο ευάλωτο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, σε σημείο που πολλοί κάνουν λόγο για μία αργή αποσύνθεση.

Η Nicole Fontaine, κατόπιν αυτού του πολιτικού σεισμού, μας προσκαλεί να προβληματιστούμε όσον αφορά την υπαρξιακή κρίση που διαπερνά την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξανασκεφτούμε την Ευρώπη, θέτοντας το ερώτημα αν θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία για διευκρινήσεις και ένα καινούργιο ξεκίνημα, εφόσον βέβαια γνωρίζουμε πώς να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία.

Η Nicole Fontaine είναι δικηγόρος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1984 ως ευρωβουλευτής, εξασκώντας τα καθήκοντά της μέχρι το 2009. Υπήρξε η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Όλη της η ευρωπαϊκή διαδρομή βασίστηκε στην επιθυμία της να συμφιλιώσει τους πολίτες με την Ευρώπη.

Έπειτα από τον διορισμό της ως Υπουργού Βιομηχανίας από το 2002 έως το 2004, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Nice Sophia Antipolis, όπου για 5 χρόνια ήταν κάτοχος της έδρας Jean Monnet ad personam.

Σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού και στην ανώτατη εμπορική σχολή ESCP Europe.

Το 2016, η Nicole Fontaine δημοσίευσε το βιβλίο Brexit: une chance? Repenser l’Europe (Εκδόσεις Auteurs du Monde)

Την Nicole Fontaine θα προλογίσει η Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ευρωβουλευτής (1999-2014) & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2007-2012).

Ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Έλλις θα συντονίσει τη συζήτηση.

Την 1η Φεβρουαρίου, η Nicole Fontaine θα συμμετάσχει στον νέο κύκλο διαλέξεων «Ελληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης», μαζί με τον Ηλία Κουσκουβέλη, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το θέμα αυτής της πρώτης διάλεξης είναι « Brexit: είναι ευκαιρία για την Ε.Ε.;» και θα λάβει χώρα στο Τελλόγλιο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος και γενικός διευθυντής ΔΕΠΘΕ.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης www.ift.gr