Το Γαλλικό Ινσιτούτο φιλοξενεί την Myriam Revault d’Allonnes η οποία θα δώσει μία διάλεξη με τίτλο Έχει κάποιο νόημα ακόμα η πολιτική;, στο πλαίσιο του κύκλου Σύγχρονη σκέψη – Ας επανεξετάσουμε την πολιτική.

Η απογοήτευση απέναντι στην πολιτική και η ανικανότητα των σύγχρονων κοινωνιών να αλλάζουν μέσα από την πολιτική δράση οδηγούν στο να αναρωτηθούμε ποιο είναι το «νόημα» της πολιτικής. Η λέξη «νόημα»  εννοείται ταυτόχρονα σαν δυνατότητα/πιθανότητα προβολής προς το μέλλον και ως εμπειρία απέναντι στο μη-νόημα. Πώς θα ξαναδώσουμε στην πολιτική την ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών και τη δύναμη να επιδρά απέναντι σε ένα μέλλον που έχει στιγματιστεί από την αβεβαιότητα; Πώς η υπενθύμιση όλων εκείνων που συνδέουν την δημοκρατική πολιτική με τις απρόβλεπτες καταστάσεις και με την αβεβαιότητα μας επιτρέπει να ξαναβρούμε το πραγματικό νόημα της πολιτικής δράσης;

Η Myriam Revault d’Allonnes είναι καθηγήτρια στην l’Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE) και επιστημονικός συνεργάτης στο CEVIPOF (Κέντρο Πολιτικών Ερευνών της Sciences Po). Διδάσκει επίσης στο τμήμα διδακτορικών σπουδών της Sciences Po στο Παρίσι.

Καθηγήτρια ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, η Μ. Revault d’Allonnes εστιάζει τις έρευνές της  εδώ κι αρκετά χρόνια στην κατανόηση του «σύγχρονου γίγνεσθαι». Τα τελευταία έργα της έχουν σαν αντικείμενο την κρίση της εξουσίας, την θέση της συμπόνιας  στην πολιτική, την κριτική στην δημοκρατία, την νεότερη και σύγχρονη εμπειρία του χρόνου.

Πρόσφατα δημοσίευσε:

– Le pouvoir des commencements. Essai sur l’autorité, 2006
– Ο συμπονετικός άνθρωπος, 2008 (Εκδόσεις Εστία)
– Pourquoi nous n’aimons pas la démocratie, 2010
– La crise sans fin. Essai sur l’expérience moderne du temps, 2012
– L’obstination, 2014

Εισήγηση: Γιώργος Φαράκλας, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο