Tον παγκοσμίου φήμης Βρετανό Νομπελίστα Sir John Gurdon, στον οποίο απενεμήθη το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας -Ιατρικής 2012, για το ερευνητικό έργο του στο πεδίο των βλαστοκυττάρων, θα έχουν τη χαρά να φιλοξενήσουν ως κεντρικό τους ομιλητή, οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2015, οι οποίες θα διεξάγονται από σήμερα Δευτέρα 6 μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο.
Οι Διαλέξεις Ωνάση 2015 θα εστιάσουν στις βασικές ιδιότητες και ικανότητες των βλαστοκυττάρων, παρουσιάζοντας τις πιο σύγχρονες σχετικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.
Στις φετινές Διαλέξεις Ωνάση, θα συμμετάσχουν με οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Ωνάση έως 38 Έλληνες και 16 ξένοι φοιτητές, που επιλέγονται με κριτήριο τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Στις Διαλέξεις γίνονται επίσης δεκτοί και συμμετέχουν (επιλεγμένοι με τα ίδια κριτήρια, χωρίς όμως οικονομική ενίσχυση)φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης, όπως και Έλληνες και ξένοι ερευνητές.
Στις Διαλέξεις Ωνάση 2015, εκτός του Νομπελίστα John Gurdon, ομιλητές θα είναι εννέα επίσης διεθνούς εμβέλειας επιστήμονες, οι: Xin Chen (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, Η.Π.Α.), Androniki Kretsovali (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ηράκλειο), Christine L. Mummery (Πανεπιστήμιο Λάιντεν, Ολλανδία), Malin Parmar Πανεπιστήμιο Λούντ, Σουηδία), Henrik Semb (Πανεπιστήμιο Κοπενχάγης, Δανία), Susan Strome (Πανεπιστήμιο California, Σάντα Κρούζ, Η.Π.Α.), AzimSurani (WellcomeTrust/CancerResearchU.K., Κέιμπριτζ, Μεγάλη Βρετανία), Stavros Taraviras (Πανεπιστήμιο Πάτρας), Andreas Androutselis -Theotokis (Πολυτεχνείο Δρέσδης, Γερμανία).
Σύντομη περιγραφή του περιεχομένου των διαλέξεων 2015:
Το Νόμπελ Φυσιολογίας, Ιατρικής 2012 δόθηκε στους John Gurdon και Shinya Yamanakaγια τον επαναπρογραμματισμό ενήλικων διαφοροποιημένων κυττάρων ώστε να επανέλθουν σε εμβρυϊκό στάδιο. Η τεχνολογία των λεγόμενων «επαγόμενων βλαστοκυττάρων» υπόσχεται τεράστια πρόοδο στη δημιουργία διαφοροποιημένων κυττάρων και ιστών για μεταμοσχεύσεις (Αναγεννητική Ιατρική) και τη δημιουργία «μοντέλων σε τρυβλία» για ασθένειες του ανθρώπου με σκοπό τον έλεγχο νέων φαρμάκων. Οι Διαλέξεις Ωνάση 2015 θα εστιάσουν στις βασικές ιδιότητες και ικανότητες των βλαστοκυττάρων από διαφορετικούς οργανισμούς. Θα παρουσιαστούν οι πιο σύγχρονες εφαρμογές βλαστοκυττάρων για αναγέννηση ιστών με σκοπό την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών του ανθρώπου.
Σημειώνεται ότι η δημόσια ομιλία του John Gurdon προς το ευρύ κοινό, θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο: https://diavlos.grnet.gr/forth
Δείτε το επίσημο πρόγραμμα των Διαλέξεων Ωνάση 2015 εδώ: http://www.forth.gr/onassis/index.php?show=2015-07-06
Sir John Bertrand Gurdon -σύντομο βιογραφικό:
Ο Sir John Bertrand Gurdon γεννήθηκε στην Αγγλία το 1933. Σπούδασε Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Εμβρυολογία. Εργάστηκε ως Ερευνητής, μεταξύ άλλων, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Ίδρυμα Κάρνεγκι και από το 1983 είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ συνεχίζει να εργάζεται ερευνητικά στο Wellcome Trust/Cancer Research UK Gurdon Institute (το ινστιτούτο το οποίο φέρει το όνομα του).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση – σύντομο ιστορικό:
Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση διεξάγονται ήδη για δέκατο πέμπτο συνεχές έτος στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Έως σήμερα, έχουν συνολικά συμμετάσχει περισσότεροι από 1.500 φοιτητές και 140 ομιλητές, σε 21 εβδομαδιαίες σειρές Διαλέξεων. Οι Διαλέξεις Ωνάση επικεντρώνονται σε επιστημονικά θέματα και έρευνες αιχμής, για αυτό και έχουν καθιερωθεί ως κορυφαίος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μεταξύ των έως τώρα σπουδαίων ομιλητών συγκαταλέγονται 15 Νομπελίστες (ο καθηγητής John Gurdon θα είναι ο δέκατος έκτος Νομπελίστας – Ομιλητής των Διαλέξεων Ωνάση). Επιπλέον, τρεις από τους ομιλητές ήταν κάτοχοι του βραβείου Turing (ύψιστο βραβείο στη Πληροφορική) και ένας ομιλητής κάτοχος του Fields Medal (ύψιστο βραβείο στα Μαθηματικά).