Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade», που εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουνίου 2013 και θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου 2013, μας καλεί στις ακόλουθες διαλέξεις:

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 και ώρα 20:00:

Διάλεξη της κ. Χαράς Κολοκυθά με θέμα: «Ο Τεριάντ ως τεχνοκρίτης και εκδότης (1926-1975): Ζητήματα μεθοδολογίας, τεκμηρίωσης, και ερευνητικής bias»: Η διάλεξη παρουσιάζει το σύνολο του τεχνοκριτικού και εκδοτικού έργου του Τεριάντ με σημείο αναφοράς τη γαλλική ιστορία και τέχνη του 20ού αιώνα, σχολιάζοντας ζητήματα μεθοδολογίας αλλά και τεκμηρίωσης που προκύπτουν από την εξέταση ανέκδοτου αρχειακού υλικού, το οποίο σχετίζεται με τη δράση του κυρίως στο Παρίσι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Fondation Marc de Montalembert και του Institut National d’Histoire de l’Art της Γαλλίας.

Η Χαρά Κολοκυθά είναι ιστορικός τέχνης που ασχολείται με τη μελέτη της γαλλικής τέχνης, θεωρίας και ιστοριογραφίας του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα με το τεχνοκριτικό έργο και την εκδοτική δραστηριότητα των Κριστιάν Ζερβός και Τεριάντ στο Παρίσι.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 και ώρα 20:00:

Διάλεξη του κ. Στέλιου Δασκαλάκη και της κ. Άνης Κοντογιώργη με θέμα: «Από την έρευνα στην εικόνα: οπτικοακουστικές εφαρμογές στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη, Τεριάντ»: Η διάλεξη επικεντρώνεται στην παρουσίαση των οπτικοακουστικών ψηφιακών εφαρμογών του μουσείου Τεριάντ και της δημιουργίας τους. Από την μουσειολογική και μουσειογραφική σύλληψη της νέας έκθεσης, ως τη συγγραφή των κειμένων, τη φωτογράφηση των έργων της συλλογής, την τεκμηρίωσή τους σε ψηφιακή μορφή, προβάλλεται η ανάγκη των ψηφιακών εφαρμογών σε συνάφεια με τη μουσειολογική μελέτη, με σκοπό την ανάδειξη και κατανόηση των έργων της συλλογής και της συμβολής του ίδιου του Τεριάντ στην τέχνη.

Ο Στέλιος Δασκαλάκης είναι συντηρητής αρχαιοτήτων και μουσειογράφος και εργάζεται στην Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Άνη Κοντογιώργη είναι διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης και θεατρολόγος και εργάζεται στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.