Στις 14 Φεβρουαρίου 2017 ξεκινούν στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη οι διαλέξεις του Χρήστου Γιανναρά, με θέμα “Γιατί ανέφικτος ο «πολιτικός εκσυγχρονισμός» στην Ελλάδα σήμερα;”.

Στις διαλέξεις θα αναπτυχθούν:

1. Δύο αιώνες εμπειρίας του «ανέφικτου» – Από το κοινοτικό σύστημα στην «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» – Από την εμπειρία του κοινωνικού γεγονότος στην προστακτική της ατομικής δεοντολογίας – Εθισμοί αιώνων ή ζωτικές προτεραιότητες συγκεκριμένων αναγκών;

2. Η αντιθετική διαφορά σχέσης και σύμβασης. Η αλήθεια τρόπος και η αλήθεια ορθότητα. Η εμπειρική επαλήθευση του τρόπου και η κωδική – εξουσιαστική επαλήθευση της ορθότητας. Το δύσκολο άθλημα του κοινωνείν και η ακαταμάχητη σαγήνη της αυτασφάλισης.

3. Οι εθισμοί: «Εκκλησία του Δήμου», ο μεταφυσικός στόχος της πολιτικής. «Εκκλησία των πιστών», η ελληνική ρήξη με τον «Καίσαρα».

4. «Υπέρ πίστεως και πατρίδος»: Πόλεμος, στρατηγική και διπλωματία στην υπεράσπιση του πολιτισμού»

5. Πότε, πού και γιατί γεννιέται η έννοια του «πολιτικού εκσυγχρονισμού» – Ο αμφιπρόσωπος Ιστορικός Υλισμός: καπιταλισμός και σοσιαλισμός, ίδια λογική και πρακτικές.

6. Οι δύο άξονες αφομοίωσης της πολιτικής χρησιμοθηρίας: «ιδεολογία» και «δικαίωμα». Τυπικό γέννημα: Ο αμοραλιστικός μηδενισμός του καταναλωτισμού και ο θρησκευτικός αμοραλισμός του « Τζιχάντ»

7. Οι θρησκευτικές καταβολές «ιδεολογίας» και «δικαιώματος»: Ατομοκεντρική «σωτηρία» (δόγμα και νόμος), έλεγχος της συνέπειας, πλεόνασμα αξιομισθιών, εξαγορά της άφεσης. Η ανελευθερία ως ατομική εξασφάλιση.

8. Οι πολιτικές καταβολές «ιδεολογίας» και «δικαιώματος»: «Ελέω Θεού εξουσία». Η διάκριση «κοινωνικών τάξεων» αναγκαιότητα της κοινωνίας ως «militia Christi”. Η μαζική κατασφάλιση έναντι της τιμής να είναι κανείς «πολίτης».

9. Ακριβείς αντιστοιχίες «πολιτικών» και θρησκευτικών φαινομένων: Ο καπιταλισμός γέννημα της προτεσταντικής Ηθικής. «Βατικανό» και Διαμαρτύρηση στον Μαρξισμό. Οι προοπτικές του παγκοσμιοποιημένου «παραδείγματος» σήμερα.

10. Ανακεφαλαιώσεις – συζήτηση.