Ο τίτλος του σιντί δεν είναι τυχαίος, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κορυφαίος σολίστας ξεκίνησε τη μεγάλη διαδρομή του στη μουσική πρωτοεμφανιζόμενος επαγγελματικά σε ηλικία τριών ετών στην Αμερική. Όλες οι διασταυρώσεις του με πολλά είδη μουσικής, οι συνεργασίες του με διεθνή μουσικά τέρατα και η εντυπωσιακή δεξιοτεχνία του αποτέλεσαν το υπόβαθρο γι’ αυτές τις δεκαπέντε πρωτότυπες συνθέσεις που δεν εντάσσονται σε κανένα αποκλειστικά γνωστό μουσικό μοτίβο. Δηλαδή δεν πρόκειται για κομμάτια λαϊκά ούτε ρεμπέτικα, ενώ ένας σχολαστικός ακροατής, με δυσκολία ίσως, θα μπορούσε να διακρίνει τη φλέβα αυτού που ονομάζουμε «κλασική μουσική», αν επέμενε να αναγνωρίζει το μπουζούκι μέσα από τη στερεοτυπική του ταυτότητα. Ως εκ τούτου οι συνθέσεις θα πρέπει να εκληφθούν ως το συμβάν μιας ανακαίνισης.

Οι 15 συνθέσεις του Τατασόπουλου προσκάλεσαν και προκάλεσαν 15 από τους καλύτερους ποιητές και πεζογράφους της νέας γενιάς να δημιουργήσουν σε ελεύθερη φυσικά έμπνευση τα δικά τους έργα, καθένα από τα οποία ακολουθεί την αδελφή σύνθεση, ενώ, στο σύνολό τους, τα ζεύγη δημιουργούν έναν διάλογο μεταξύ της τέχνης των λέξεων και της μουσικής τέχνης.

Παράλληλα, την έκδοση κοσμούν ο πρόλογος του Γιώργου Μπλάνα (Μια σονάτα για τον Νίκο Τατασόπουλο), η κατάθεση του Γιώργου Κοντογιάννη (Η περίπτωση του Νίκου Τατασόπουλου), καθώς και λίγα λόγια από τον ίδιο τον δεξιοτέχνη.

Η μουσική δεν «απευθύνεται» απλά, αλλά «προσαγορεύει», καλεί τον ακροατή να την ακούσει με τ’ όνομά του, με τ’ όνομα αυτού του μέσα, που τον κρατά απολαυστικά στο έξω, χαρίζοντάς του το αναντικατάστατο προνόμιο του να είσαι εδώ και τώρα ως αυτός που επέλεξες να είσαι.
Γιώργος Μπλάνας, Μια σονάτα για τον Νίκο Τατασόπουλο.


Συμμετέχουν οι:

Μουσικοί: Νώε Ζαφειρίδης (κιθάρα), Αθηνά Λαμπίρη (κιθάρα), Βασίλης Μασσαλάς (κιθάρα), Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα), Νίκος Γύρας (μπάσο), Θοδωρής Κουέλης (μπάσο), Ανδρέας Παππάς (κρουστά) και guest soloist ο Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι).

Ποιητές και πεζογράφοι: Πάνος Αρβανίτης, Εσμεράλδα Γκέκα, Άννα Γρίβα, Νίκος Ερηνάκης, Λένα Καλλέργη, Ειρήνη Καραγιαννίδου, Αχιλλέας Κατσαρός, Βίκυ Κλεφτογιάννη, Μαίρη Κλιγκάτση, Χάρις Κοντού, Αγγελική Κορρέ, Έλενα Κοσμά, Αλέξανδρος Λαβράνος, Μαρία Τσιράκου, Βάσω Χριστοδούλου.

Ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης, Mastering: Χρήστος Ζορμπάς, Studio Sierra Παραγωγή: Εκδόσεις Γαβριηλίδης