«Πατρίδες! Αέρας, γη, νερό, φωτιά!
Στοιχεία αχάλαστα και αρχή και τέλος των πλασμάτων (…)»
Κωστής Παλαμάς, Πατρίδες 1895

Τα στοιχεία της φύσης, πηγή ζωής, παντοτινοί σύμμαχοι κι άλλοτε αντίπαλοι του ανθρώπου καθόριζαν ανέκαθεν την πορεία του στη γη. Η φωτιά, ο αέρας, η γη και το νερό, σύμβολα πανανθρώπινα και κινητήριες δυνάμεις του πολιτισμού αποτελούν την έμπνευση του 14ου φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα, που θα πραγματοποιηθεί 23 – 25 Αυγούστου 2024.

Μέσα από την έρευνα που έγινε με αφορμή το φεστιβάλ, πρακτικές και παραδόσεις από τα βάθη των αιώνων άρχισαν να ανασύρονται σαν νερό από τον πάτο του πηγαδιού, να ξεπετάγονται σαν σπίθες από τα ασβεστοκάμινα, να τις παρασύρουν τα μελτέμια σε ανεξερεύνητες κατευθύνσεις, ώσπου όλα μαζί τα στοιχεία αναμείχθηκαν και μετασχηματίστηκαν σαν πηλός, δίνοντας τροφή για τη δημιουργία των σταθμών και των πρωτότυπων βιωματικών δράσεων που περιμένουν τους επισκέπτες στα σοκάκια και τις πλατείες του οικισμού κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μία έκθεση σύγχρονης τέχνης σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί και μία συζήτηση ανοιχτής τραπέζης σχετικά με την σύγχρονη τέχνη και την νησιωτικότητα με καλεσμένους επιμελητές εκθέσεων από διαφορετικά νησιά του Αιγαίου και σε συντονισμό της Εβίτας Τσοκάντα. Επιπλέον, το φετινό πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα φιλοξενεί μεταξύ άλλων ψηφιακές περιηγήσεις σε συνεργασία με την HERMeS (HERitage Management e-Society), εργαστήρια από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και από ομάδα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, καθώς και μία ομιλία σχετικά με το μέλλον των Κυκλάδων από την κα Μαΐστρου, Πρόεδρο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τέλος, το Ανδρέας Πολυζωγόπουλος Trio την Παρασκευή και η Μάρθα Φριντζήλα με το Kubara Project το Σάββατο θα κλείσουν μελωδικά τις δύο πρώτες βραδιές. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί όπως πάντα με τσαμπούνες και τουμπάκια με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο και στη συνέχεια με ένα αυθεντικό αιγαιοπελαγίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση…
ελάτε να περπατήσουμε και φέτος μαζί στη Μάρπησσα!