Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010 η Titanium Yiayiannos Gallery εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Θωμά, η οποία θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010. Στη έκθεση του αυτή ο Νίκος Θωμάς δημιουργεί με παραδοσιακά υλικά (λάδι σε καμβά), έργα σύγχρονων προβληματισμών και μεταμοντέρνας αντίληψης.

Μέσα από την χειρονομιακή του γραφή, την γεωμετρική αφαίρεση και το κονστρουκτιβιστικό του εικαστικό λεξιλόγιο, ο καλλιτέχνης μορφοποιεί πλέγματα και συσχετισμούς επιπέδων, που αποκαλύπτουν την λειτουργία τόσο της δομής, όσο και των μεταλλαγών της ύλης σε ενέργεια.

Τα φαντασιακά και μεγάλων συνήθως διαστάσεων αυτά «τοπία» αφορούν ενέργειες, φαινόμενα και καταστάσεις που πιθανόν να υφίστανται στον μικρόκοσμο, όπως επίσης στον μακρόκοσμο, αλλά πολύ περισσότερο αυτά προέρχονται από τον κόσμο του υποσυνείδητου, απ΄ όπου ο ζωγράφος διαισθαντικά αντλεί τα δημιουργικά του ερεθίσματα.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της παρουσιαζόμενης αυτής σειράς των «τοπίων» είναι ο τρόπος που το βάθος πεδίου επενεργεί και μετουσιώνει την επιφάνεια με εσωτερικές ανατροπές, οι οποίες αποκαθηλώνουν κάθε συμβατικότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο υποδόριες συγκρουσιακές σχέσεις, απ\’ όπου πηγάζουν νέοι ρυθμοί και αρμονικές ισορροπίες αντιθέσεων.

Τα χρώματα του Νίκου Θωμά λειτουργούν ως εντάσεις και παρεμβάσεις του φωτός στον ρευστό χώρο, ο οποίος αποκτά οντολογικό περιεχόμενο, καθώς δραστηριοποιεί τα νέα μορφικά σχήματα που παράγονται, καθορίζοντας ταυτοχρόνως και τις συνεχόμενες μεταμορφωτικές τους δυνατότητες στον χρόνο.

Ο Νίκος Θωμάς γεννήθηκε το 1957 στην Κομοτηνή όπου και σήμερα ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με Δασκάλους τον Δ. Μυταρά, και τον Γ. Μόραλη στην ζωγραφική και τον Β. Βασιλειάδη στην σκηνογραφία. Διδάσκει εικαστικά ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές, εκθέσεις στην Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Συνεργάστηκε ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος σκηνικών με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής σε θεατρικές παραγωγές του.