Στο πλαίσιο του προγράμματος των τιμητικών φιλοξενιών της Οικίας Patrick & Joan Leigh Fermor έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 στη διαδικτυακή διάλεξη του καθηγητή Oliver Taplin (Όλιβερ Τάπλιν) Ομότιμου Καθηγητή Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τίτλο An Exploration of how every Ancient Greek Tragedy was a Collaboration (Εξερευνώντας το πώς η αρχαία ελληνική τραγωδία ήταν προϊόν συνεργασίας).
H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα μεταδοθεί ζωντανά από την Οικία Leigh Fermor.
Υπάρχει η τάση να προσλαμβάνουμε την αρχαία τραγωδία ως έργο των τριών μεγάλων τραγωδών. Δεν θα μπορούσαν όμως αυτοί να έχουν γίνει τόσο ξακουστοί δίχως μια ολόκληρη «ομάδα» συνεργατών. Οι τελευταίοι αυτοί δεν ήταν μόνο δευτερεύοντες παράγοντες και τεχνίτες (όπως υπονοεί ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του), αλλά απαραίτητοι συντελεστές για την πραγματοποίηση μιας παράστασης στο θέατρο. Στη διάλεξη αυτή ο καθηγητής Oliver Taplin θα στρέψει την προσοχή του σε αυτούς τους δημιουργικούς καλλιτέχνες και θα αναδείξει τον ρόλο τους. Θα καταδείξει δε τη σημασία της συμβολής τους με ειδική αναφορά στην τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια.
Όλιβερ Τάπλιν
Ο Oliver Taplin (Όλιβερ Τάπλιν) είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου δίδαξε για 35 χρόνια. Το κύριο αντικείμενο των ερευνών του υπήρξε η παράσταση και η υλικότητα της αρχαίας ελληνικής ποίησης, της τραγωδίας και της κωμωδίας, τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τη σύγχρονη εποχή. Μεταξύ των βιβλίων του: The Stagecraft of Aeschylus (1977), Greek Tragedy in Action (1978), Homeric Soundings (1991), Comic Angels (1992), Pots & Plays (2007). Αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα βιβλίο με τίτλο TRAGEDY – the first 50 years, και η διάλεξη που θα δώσει για το Μουσείο Μπενάκη βασίζεται στην έρευνά του για το βιβλίο αυτό. Το 1995 εξελέγη Εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας, ενώ το 2013 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εδώ και 60 χρόνια αγαπά την ελληνική γη και τους ανθρώπους της και επισκέπτεται την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο συχνά.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Για να παρακολουθήσετε την ομιλία, παρακαλούμε ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο στο κανάλι YouTube του Μουσείου Μπενάκη εδώ.