Βιβλίο / Νέα

Διά πυρός και αγάπης – Πέτρος Κυρίμης: Παρουσίαση στο Επί Λέξει

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Επί λέξει μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Κυρίμη, “Δια πυρός και αγάπης”.

Με τον Πέτρο Κυρίμη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης.  Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γερμανία του ογδόντα. Πέρασαν κιόλας σχεδόν δέκα χρόνια. Κρανίου τόπος. Καμιά φωνή στην κορυφή του. Μεθυσμένες μόνο νυκτόβιες κραυγές και γαβγίσματα σκύλων. Ταβέρνα «Ο Σωκράτης». Ταβέρνα «Ο Διόνυσος». Σουβλάκι γύρος, εκλογές στην κοινότητα, στην εκκλησία θα ψήσουν αρνιά κι αυτή την Ανάσταση. Πρώτο τραπέζι ο πρέσβης, ο στρατιωτικός ακόλουθος, ο δεσπότης. Πίσω οι λοιποί ευσεβείς. Πιο πίσω μερικοί Γερμανοί περίοικοι να χαζεύουν και να χειροκροτούν, έκθαμβοι από το μεγαλείο της Ελλάδας, τα κορίτσια που χορεύουν ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες και μιλάνε μεταξύ τους γερμανικά.

Απολαμβάνουμε όλοι το ελληνικό Πάσχα. Τα στριμμένα μου άντερα βγάζω από μέσα μου και στεγνώνω έξω στο λαμπρό σου ήλιο, Κύριε. Θα φτιάξω όπως κάθε χρόνο την καθιερωμένη μου μαγειρίτσα. Παίρνω νερό της θάλασσας και τα περνάω πρώτο χέρι. Παίρνω νεράκι της βροχής και τα ξεβγάζω. Τα αφήνωνα βράσουν καλά μες στο αίμα μου. Εναποθέτω με ευλάβεια την πιατέλα στο τραπέζι. Τρώνε με βουλιμία. Φάγετε, πίετε, λέγω. Τούτο εστί το τέλος μου…

Ο συγγραφέας

Πέτρος Kυρίμης γεννήθηκε στην A­θήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία τηλεόρασης και φωτογραφία, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ επαγγελματικά. Άρχισε να γράφει από πολύ νέος. Πρώτα τραγούδια και ποίηση και αργότερα διηγήματα, θέατρο για παιδιά, νουβέλες, μυθιστορήματα. Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα έγκυρα περιοδικά στην Eλλάδα και μερικά από αυτά έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά. Έγραψε επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ένα από αυτά, σε μορφή σίριαλ, προβλήθηκε από την ET1.

Στη Γερμανία εργάστηκε για τρία χρόνια ως διευθυντής προγράμματος στο πανευρωπαϊκό ελληνικό ραδιόφωνο «Το Πρώτο» και ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ταχυδρόμος. Για την ξεχωριστή προσφορά του στο χώρο της τέχνης, τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Βούπερταλ.

Από το 2006 έως το 2008 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Σήμερα ζει μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.


Διαβάστε επίσης:

Διά πυρός και αγάπης – Πέτρος Κυρίμης

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr