Την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Λατρευτικά», του Δημήτρη Κοντού (1931-1996).

Εκτίθενται περισσότερα από 200 έργα του καλλιτέχνη, προσχέδια, μακέτες, χαρακτικά, αρχειακό υλικό και η ενότητα των Λατρευτικών, ένα σύνολο δεκατεσσάρων έργων του, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975. Ο καλλιτέχνης σχολίασε εικαστικά τη σχέση της λατρευτικής εικόνας με τα αφιερώματα (τάματα). Τη σχέση αυτή επεξεργάστηκε σε παραλλαγές αποτυπώνοντας πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Τα Λατρευτικά αποτελούν κατά συνέπεια έναν επίκαιρο σχολιασμό της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Ελλάδας στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Η έκθεση προβάλλει όλες τις καλλιτεχνικές προτάσεις του Κοντού αναφορικά με τα θρησκευτικά θέματα καθώς, μεταξύ των άλλων, η αναζήτηση στο εργαστήριο και στο αρχείο του αποκάλυψε σκίτσα και προσχέδια που τοποθετούνται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 (1965-1968) και αφορούν την αγιογράφηση της εκκλησίας του ορφανοτροφείου Άνω Γλυφάδας, η οποία όμως τελικά δεν υλοποιήθηκε. Το υλικό αυτό συμπληρώνουν σκίτσα που αποτυπώνουν ποικίλες ιδέες όπως φανταστικά αρχιτεκτονικά μοντέλα ναών, μεμονωμένες μελέτες πάνω σε θρησκευτικά θέματα και εικονογραφικούς τύπους και ακόμα ένα χαρακτικό σε λινόλαιο με τη μορφή του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται στα 1978.

Το τάμα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας πανάρχαιας αφιερωματικής πρακτικής και είναι πρωτίστως θρησκευτικό αντικείμενο λατρείας και τεκμήριο πίστης. Στην έκθεση παρουσιάζονται παράλληλα με τα Λατρευτικά του Κοντού 84 αφιερώματα–τάματα από την πλούσια συλλογή του Μουσείου, που περιλαμβάνει πάνω από οκτακόσια αφιερώματα, κυρίως ασημένια και χρονολογούνται στον 19ο και στον 20ό αιώνα. Τα αφιερώματα από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου διαλέγονται με τα αφιερώματα του Κοντού αναδεικνύοντας τους νέους εκφραστικούς τρόπους με τους οποίους ο καλλιτέχνης δημιούργησε στα χνάρια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής καλλιτεχνικής παράδοσης.