Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ιωάννου με τίτλο «CMYK Series: Η Συλλογή, 1999-2013».

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, στις 19:30, και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου 2013.

Στη νέα του ατομική έκθεση, ο Δημήτρης Ιωάννου παρουσιάζει την εκτενή συλλογή του από calibration marks (ταινίες ελέγχου ποιότητας) που βρίσκει κανείς σε συσκευασίες προϊόντων. Πρόκειται για εικόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για να ελέγχεται το χρώμα στα εκτυπωτικά μέσα με τα οποία τυπώνονται οι συσκευασίες με την μέθοδο offset (τετραχρωμία) και προέρχονται από μεγάλο εύρος προϊόντων του εμπορίου, όπως τσιγάρα, τρόφιμα,  μέχρι και ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι ταινίες ελέγχου ποιότητας είναι συνήθως κρυμμένες στην συσκευασία, καθώς είναι φτιαγμένες για να «διαβάζονται» και όχι για να βλέπονται. Ωστόσο ο καλλιτέχνης επικέντρωσε αρχικά το ενδιαφέρον του σε αυτές τις εικόνες για αισθητικούς λόγους.

Η διαδικασία δημιουργίας της συλλογής ξεκίνησε το 1999 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι συσκευασίες, από τις οποίες αποσπά τις εικόνες, έχουν καταναλωθεί είτε από τον ίδιο είτε από τον ευρύτερο κύκλο του (άτομα που δρουν ως «δωρητές» στη συλλογή). 

Πρωταρχικό στοιχείο στην δουλειά του Ιωάννου είναι η χρήση/ιδιοποίηση readymade εικόνων και αντικείμενων και η μεταμόρφωσή τους μέσω της αλλαγής του πλαισίου αντίληψής τους. Η παράθεσή τους με τρόπο που θα μπορούσαν να εκτεθούν γραμματόσημα, νομίσματα, βοτανολογικά δείγματα, δημιουργεί μια αφήγηση που καταδεικνύει την διαδικασία της συλλογής.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα “remix” του project CMYK series που παρουσιάσε το 2005 στην πρώτη του ατομική έκθεση. Τότε είχε δείξει μια σειρά υπερ-μεγεθυμένων calibration marks σε τυπώματα Lambda με αναφορές στη σχέση προτύπου-σειριακού και την αφηρημένη ζωγραφική. Εδώ είναι παρούσα η ίδια η συλλογή.

Την έκθεση συνοδεύουν κείμενα των: Μαρία Κόντη, Ντόρα Οικονόμου, Δημήτρη Φουτρή και Θεόδωρου Χιώτη.