Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη ΚαλλιθέαςΣοφία Λασκαρίδου, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη με τίτλο Details_.

[…μικρά στοιχεία του συνόλου, μέρος ενός ευρύτερου όλου ή κάτι το δευτερεύον;…]

Στα έργα της ο ρεαλισμός και η αφαίρεση συνυπάρχουν. Έχοντας ως αφετηρία τις καθημερινές εικόνες του αστικού τοπίου, μέρος του οποίου αποτελεί η διάδραση στους τοίχους της πόλης, η εικαστικός μεταπλάθει το σύνηθες και τετριμμένο σε ζωγραφικό γεγονός. Ενσωματώνοντας στον καμβά τις προσωπικές της εμπειρίες μέσα από χρωματιστά σχήματα και γραμμές, δημιουργεί παλλόμενες συνθέσεις: σχήματα που υποδηλώνουν κίνηση και ζωή, έντονα και ζωηρά χρώματα που δημιουργούν χώρο, γραμμές που χαρίζουν στους πίνακες δύναμη και ρυθμό.

Η επιλογή του χώρου δεν υπήρξε τυχαία, καθώς η Σοφία Λασκαρίδου ήταν η πρώτη γυναίκα που διεκδίκησε και κατόρθωσε να γίνει δεκτή από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1903, ανατρέποντας τα δεδομένα της εποχής. Από τότε έως σήμερα, το όνομα της αποτέλεσε σύμβολο και άνοιξε το δρόμο σε πολλαπλές κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές, που καθόρισαν το ρόλο της γυναίκας εικαστικού στην σύγχρονη πραγματικότητα, εξομαλύνοντας σταδιακά την έμφυλη διαφοροποίηση στην καλλιτεχνική δημιουργία.


Βιογραφικό

Η Μαίρη Ρουσιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας του τομέα Ζωγραφικής καθώς επίσης και του τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Βακαλό. Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για δυο χρόνια για την εκπόνηση του καλλιτεχνικού της έργου «Ζωγραφίζοντας Πιθανότητες». Το 2011 είχε την πρώτη της ατομική έκθεση στον πειραματικό χώρο «Ανάμεσα» με τίτλο: [Πρωτόγονες τοιχογραφίες στις σύγχρονες σπηλιές μας]. Από τον Απρίλιο 2012 έως και τον Μάιο του 2014 εργάστηκε ως εθελόντρια διδάσκοντας ζωγραφική σε ασθενείς του Κέντρου Επαγγελματικής και Ψυχοκοινωνικής Προεργασίας της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών της Ιατρικής Σχολής. Από το 2005 έως και σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.