Η ιδιαίτερη ματιά των Σκανδιναβών για άλλη μια φορά, σε μια δυνατή ταινία για τους οικογενειακούς δεσμούς και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Η ταινία

κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο 21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ένας δεκαπεντάχρονος γιος που δεν έχει γνωρίσει τον πατέρα του. Ένας άντρας που εγκατέλειψε το γιο του και όλη του την οικογένεια, έφυγε από τη χώρα και άλλαξε τη ζωή του.

Μια ταινία για την αναζήτηση της αλήθειας, την ανάγκη να γνωρίσουμε από πού καταγόμαστε, να αγαπηθούμε και να μάθουμε ποιοι ήμαστε. Αλλά και για τη λήθη, το παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε και τη ζωή που δεν συγχωρεί. Ο 15χρονος Μιρούς θα ξεκινήσει από το Κόσοβο να βρει τον πατέρα του, που ζει πλέον στη Νορβηγία. Ένα ταξίδι που θα αναγκάσει πατέρα και γιο να αντιμετωπίσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Ο Σκηνοθέτης & ο Πρωταγωνιστής

Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Μάριους Χολστ έγινε γνωστός διεθνώς με την ταινία του \»Cross My Heart and Hope to Die\», η οποία ήταν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου το 1995 και απέσπασε το βραβείο Blue Angel. Το 1998 μαζί με 3 συνεργάτες του ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής 4 ½.

Η δεύτερη ταινία του \»Dragonflies\» είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Μάριους Χολστ είναι επίσης και ένας από τους σπουδαιότερους Νορβηγούς σκηνοθέτες διαφημίσεων και έχει κερδίσει αρκετά διεθνή βραβεία με τη δουλειά του αυτή.

Ο Ιταλός ηθοποιός Ενρίκο Λο Βέρσο γεννήθηκε το 1964 στη Σικελία. Έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων στις \»Hudson Hawk, το Γεράκι\», \»Ο Κλέφτης των Παιδιών\», \»Hannibal\», \»Che Guevara\», \»Η Υψηλή Τέχνη του Έρωτα\», \»Κάπτεν Αλατρίστε\», \»Baaria\», \»Habitacion en Roma\». 

Η Ιστορία

Ο Μιρούς αφήνει το Κόσοβο ελπίζοντας να βρει τον πατέρα του στη Νορβηγία, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο Μιρούς ήταν πολύ μικρός. Τώρα ο πατέρας του διευθύνει ένα εστιατόριο στο Όσλο, είναι όμως και βαθιά χρεωμένος στην Αλβανική Μαφία.

Ο πατέρας έχει ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη Νορβηγίδα κοπέλα του, ενώ η οικογένειά του στην Αλβανία είναι πλέον μια θαμπή ανάμνηση. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά του ο Μιρούς. Αρχίζει να δουλεύει στο εστιατόριο του πατέρα του χωρίς να του αποκαλύψει ότι είναι ο γιος του.

Σταδιακά γνωρίζουν περισσότερο ο ένας τον άλλον, αλλά αυτό που ο Μιρούς ανακαλύπτει για τον πατέρα του είναι κάτι που δεν περίμενε. Έτσι θα αναγκαστεί να πάρει τις αποφάσεις του που θα έχουν μεγάλες συνέπειες και για τους δύο.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το \»Mirush\» είναι η ιστορία ενός παιδιού που ταξιδεύει, ενός αγοριού που νοσταλγεί έναν πατέρα που δεν μπορεί να θυμηθεί πώς είναι, όμως για τον οποίο έχει σχηματίσει ξεκάθαρες εικόνες. Είναι επίσης η ιστορία κάποιου που γυρνά την πλάτη του σε αυτό που επιθυμεί πιο πολύ, προκειμένου να γίνει ο εαυτός του.
Το θέμα \»πατέρας και γιος\» πάντοτε με ενδιέφερε.

Όχι μόνο η μεταξύ τους σχέση, αλλά ιδιαίτερα το πώς ένας παραμελημένος γιος μεγαλώνει με την απουσία του πατέρα του, και πώς οδηγείται από την επιθυμία του να αγαπηθεί και τον φόβο να τον απορρίψει ένα πρόσωπο που ούτε καν έχει δει από κοντά. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ιστορία του \»Mirush\». Όπως επίσης κι η προσπάθεια ενός πατέρα να ανοίξει την καρδιά του σε ένα αγόρι που έχει προσπαθήσει τόσο πολύ να το ξεχάσει.
Μάριους Χολστ

Σκηνοθεσία: Μάριους Χολστ
Σενάριο: Λαρς Γκουντμεστάντ
Μπιορν:  Όλαφ Γιοχάνεσεν
Χάραλντ: Ρόζενγκλου Εγκ
Παραγωγή: Γκάντνι Χάμελβολ
Ηθοποιοί: Ενρίκο Λο Βέρσο, Μιριάνα Καράνοβιτς, Ναζίφ Μουαρέμι, Μιχάλης Κουτσογιαννάκης

Μοντάζ: Γκουίντο Νοτάρι
Φωτογραφία: Τζον Άντρεας Άντερσεν
Σκηνικά: Ίνγκεμποργκ Κιάμε