Η πασίγνωστη ιστορία του Δόκτορος Τζέκυλλ και του κυρίου Χάυντ, σε ένα μοναδικό θεατρικό ανέβασμα από τον

αστέρα του γαλλικού θεάτρου Ντενί Πονταλυντές, στις 24, 25 και 26 Μαΐου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Ο Ντενί Πονταλυντές, αγαπητός στο θεατρικό κοινό της Γαλλίας και όχι μόνο, έχει κυρίως συνδεθεί με την ερμηνεία του κλασικού ρεπερτορίου, αφού, ως εταίρος της Κομεντί Φρανσαίζ, έχει δοκιμαστεί σε κορυφαίους ρόλους.

Η ερμηνεία του όμως, ως Νικολά Σαρκοζί, στην ταινία του Ντιρινζέ La conquête, κατέκτησε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ των Καννών. Η σχέση του Πονταλυντές με τον κινηματογράφο ξεκίνησε ήδη από το 1989, όταν πρωταγωνίστησε στην ελληνικής παραγωγής Ξένια του Βιβανκός, με την Θέμιδα Μπαζάκα.

Ο δραματικός μονόλογος Η υπόθεση Τζέκυλλ που ερμήνευσε στις αρχές του 2010 στο Τεάτρ ντε Σαγιό συνεπήρε κοινό και κριτικούς, γιατί εδώ η διαδικασία της μεταμόρφωσης εκτίθεται σ’ όλη της τη διαφάνεια. Λόγω της μεγάλης της επιτυχίας, η παράσταση επαναλαμβάνεται στο ίδιο θέατρο, από τις 10 έως τις 21 Μαΐου 2011, και στη συνέχεια ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, θα την ανεβάσει στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Στη σκηνή παρακολουθούμε την εξομολόγηση του Δόκτορος Τζέκυλλ λίγο πριν από το θάνατό του –το τελευταίο κεφάλαιο του γνωστού μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Λούς Στήβενσον όπως διασκευάστηκε ειδικά για τον δημοφιλή ηθοποιό από την Κριστίν Μονταλμπεττί–, καθώς αφηγείται τα στάδια της δημιουργικής μανίας που τον οδήγησε στην εφεύρεση ενός φαρμάκου για την εξουδετέρωση του «κακού» εαυτού.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, συμβαίνει το αντίθετο: το τερατώδες δημιούργημα κατατρώγει τον δημιουργό, καθώς όσο προχωράει η αφήγηση ο αφιερωμένος στην έρευνα της δυαδικότητας της ψυχής Δρ Τζέκυλλ, καταλαμβάνεται από το αρνητικό alter ego του.

Η παράσταση, με το σκηνικό του Ερίκ Ρυφ να παραπέμπει στα ομιχλώδη σοκάκια του Λονδίνου και το κοστούμι του ευυπόληπτου Δόκτορος Τζέκυλλ ραμμένο από τον Κριστιάν Λακρουά, μεταδίδει αυτή τη σκοτεινή, ιδιαίτερα λεπταίσθητη ατμόσφαιρα της φανταστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, που εξερευνά τις κρυφές πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού.

Από ψυχαναλυτική άποψη, ο Χάυντ έχει θεωρηθεί ενσάρκωση του ασυνείδητου.
Η ιστορία του Τζέκυλλ και Χάυντ βρίσκεται όμως αναμφισβήτητα και στην καρδιά του θεάτρου, ως πεδίου εξερεύνησης των αντιφάσεων της ανθρώπινης ύπαρξης. Από τους αρχαίους έως τον Σαίξπηρ και τον Μολιέρο κι ώς το μοντέρνο θέατρο, ο ηθοποιός διδάσκει ήθος ακριβώς επειδή προσφέρει σε κοινή θέα την απαγορευμένη όψη του ανθρώπου, αποκαλύπτοντας την υποκρισία της «παντοδυναμίας του καλού».

Με αυτήν τη μοναδική ικανότητα συνδέεται η αναγκαιότητα του θεάτρου ως τέχνης – κι ο Ντενί Πονταλυντές, εκπληκτικός στο ρόλο του μυστηριώδους Δόκτορος Τζέκυλλ, μας επαναφέρει σ’ ένα θέατρο αναγκαίο.

Ο Ντενί Πονταλυντές σπούδασε στην Ανώτατη Δραματική Σχολή του Παρισιού παρακολουθώντας μαθήματα των Viviane Théophilidès, Michel Bouquet και Jean-Pierre Vincent. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Κομεντί Φρανσαίζ το 1997.

Στην Κομεντί Φρανσαίζ έχει συνεργαστεί με πληθώρα διακεκριμένων σκηνοθετών: Jacques Lassalle, Jean-Louis Benoit, Piotr Fomenko, André Wilms, Brigitte Jaques-Wajman, Matthias Langhoff, Philippe Adrien, Nicolas Lormeau, Jean-Pierre Miquel, Muriel Mayette και Andreï Smirnoff. Έλαβε το βραβείο Μολιέρος για την ερμηνεία του στον Επιθεωρητή το 1999 και έγινε το 505ο μέλος της Κομεντί Φρανσαίζ τον Ιανουάριο του 2000.

Ο Πονταλυντές έχει επίσης ανεβάσει δύο έργα του Emmanuel Bourdieu στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μπουρζ το 2002, ενώ έγραψε και σκηνοθέτησε με τους Emmanuel Bourdieu και Frédéric Bélier-Garcia το έργο Le Mental de l’équipe, το οποίο ανέβηκε στο Maison de la Culture d’Amiens το 2006.

Παράλληλα με τη θεατρική του καριέρα, έχει συμμετοχή και σε κινηματογραφικές ταινίες, συνεργαζόμενος με τους Bruno Podalydès, Arnaud Desplechin, Emmanuel Bourdieu, François Dupeyron, Michel Deville, Valeria Bruni-Tedeschi, Yves Angelo και Michael Heneke.

Παράλληλες δράσεις:

Τετάρτη 25 Μαΐου – Κεντρική Σκηνή

Συζήτηση μετά την παράσταση με τον σκηνοθέτη/ηθοποιό Denis Podalydès της Comédie Française.
Συντονισμός: Δρ Δήμητρα Κονδυλάκη, δραματολόγος, μεταφράστρια.

Δευτέρα 23 Μαΐου – Αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31)
Συζήτηση και προβολή ταινίας
. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Είσοδος ελεύθερη.

Συντελεστές παράστασης
Κείμενο: Christine Montalbetti
Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Denis Podalydès της Comédie Française
Συν-σκηνοθεσία: Emmanuel Bourdieu και Eric Ruf
Σκηνογραφία: Eric Ruf της Comédie Française
Βοηθός σκηνογράφου: Delphine Sainte Marie
Κοστούμια: Christian Lacroix, με τη συνεργασία του Renato Bianchi
Φωτισμοί: Stéphanie Daniel
Ήχος: Bernard Valléry
Σύμβουλος χορογραφίας: Cécile Bon
 
Το βιβλίο της Christine Montalbetti, Le cas Jekyll, εκδόθηκε από τις εκδόσεις P.O.L.

Παραγωγή: Maison de la Culture d’ Amiens-centre de creation et de production
Συμπαραγωγή με τα: Théâtre National de Chaillot, Théâtre du Jeu de Paume d’ Aix en Provence και Le Volcan, scène nationale du Havre.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου – Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας

Η παράσταση είναι στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους