Παρουσιάζονται μερικές ενδιαφέρουσες εκδόσεις νεοελληνικής πεζογραφίας που ξεχωρίζουν από τον όγκο της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής.


Η άνοιξη του Σύμπαντος – Τα πρώτα βήματα και η εξέλιξή του

Διονύσης Σιμόπουλος

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σήμερα, ο Γαλαξίας μας βρίσκεται στην άνοιξη της ζωής του, μιαν άνοιξη γεμάτη με τη δόξα και το μεγαλείο των λευκών και γαλάζιων άστρων σαν τον Σείριο και τον Βέγα, αλλά και άστρων σαν τον Ήλιο μας. Η ενήλικη όμως ιστορία του Σύμπαντος απέχει πολύ από το σήμερα και υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε τρισεκατομμύρια χρόνια, όταν τα άστρα αυτά θα πάψουν να υπάρχουν.  – Δ. Σ.

Πληροφορίες έκδοσης: Εκδόσεις Μεταίχμιο, Σελίδες: 288, ISBN: 978-618-03-1648-3, Τιμή εκδότη: 16,60


Το μουσείο των τύψεων και άλλα διηγήματα

Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις Πατάκη

Ένας επιμελητής εκδόσεων βελτιώνει το ύφος συγγραφέων και επεμβαίνει ακόμα και σε κλασικά κείμενα. Ένας παθιασμένος αναγνώστης χάνεται στα λαβυρινθώδη προσχέδια διηγημάτων του αγαπημένου του συγγραφέα. Ένας άλλος γευματίζει με τον μπορχεσιανό Φούνες τον μνήμονα, την ώρα που ο νεαρός Μπόρχες βρίσκεται αντιμέτωπος με το αίνιγμα του χρόνου στην τοποθεσία Σαράντα Χώματα. Κι ενώ γνωστοί μυθιστορηματικοί χαρακτήρες αναζητούν τη θέση τους σ’ ένα καινούργιο αφήγημα, μια τσεστερτονικής εμπνεύσεως λέσχη επιτρέπει στα μέλη της να μελαγχολούν απερίσπαστα. «Σύντομες και παράξενες» ιστορίες, παγιδευμένες στις συμπληγάδες ενός μεταφυσικού ρεαλισμού, που αρδεύονται όλες τους από την ανεξάντλητη πηγή του μεγάλου Αργεντινού, κρυμμένου δίκην υποβολέως πίσω από κάθε γραμμή τους. Έκπληξη της συλλογής, ένα διήγημα που ο Μπόρχες δεν εξέδωσε (μπορεί και να μην έγραψε) ποτέ.

Πληροφορίες έκδοσης: Εκδόσεις Πατάκη, Σελίδες: 160, ISBN: 978-960-16-8189-4, Τιμή εκδότη: 8,70


Πρώιμα ποιήματα και πεζά

Γιάννης Ρίτσος (Επιμέλεια: Γιώργος Ανδρειωμένος)

Εκδόσεις Κέδρος

Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε ένας από τους πολυγραφότερους και διασημότερους δημιουργούς των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων. Μολονότι έχουν δημοσιευθεί πολυάριθμες εργασίες για τη ζωή και το έργο του, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς ἡ πρώιμη περίοδος της λογοτεχνικής δημιουργίας του, εντός της δεκαετίας του 1920 και στα πρώτα έτη της επομένης, ώστε να διαφανεί με ευκρίνεια ἡ διαμόρφωση της ποιητικής του ιδιοσυγκρασίας κατά τα μαθητικά και νεανικά του χρόνια, ήτοι πριν αποφασίσει να εκδώσει την πρώτη του ποιητική συλλογή Τρακτέρ, στα 1934.

Στόχος, επομένως, της παρούσας εργασίας είναι να συγκεντρώσει και να συζητήσει τα πρώτα δημοσιευμένα (και μόλις δύο αδημοσίευτα) δείγματα γραφής του Ρίτσου, συνδέοντάς τα, παράλληλα, με τις ποικίλες περιπέτειες του βίου του και εντάσσοντάς τα στη σύγχρονή τους πολιτική και πολιτιστική συγκυρία. Ακόμη, πέρα από το σύνολο των οικείων ποιητικών και πεζών κειμένων του Ρίτσου που έχουν εντοπιστεί, θα εξεταστεί ἡ σχετική με αυτόν κριτικογραφία της περιόδου 1924-1934, ώστε να διαφανούν οι πρώτες δια του Τύπου αντιδράσεις απέναντι στα νεανικά γραπτά του.

Πληροφορίες έκδοσης: Εκδόσεις Κέδρος, Σελίδες: 288, ISBN: 978-960-04-4964-8, Τιμή εκδότη: 22,00


Γεωγραφίες των Φριτς και των Λανγκ

Θωμάς Τσαλαπάτης

Εκδόσεις Εκάτη

Από το Ξημέρωμα και την Απόφαση μέχρι τις Εκβολές, οι Φριτς και οι Λανγκ κινούνται σαν μια πληγή χωρίς σώμα. Κωμικοί όταν κλωτσούνε τα δάκρυα και τραγικοί όταν τα ενσαρκώνουν, ξένοι ή απλώς ανήλικοι, αναβοσβήνουν εντός της μορφής τους σε μια κατάβαση προς τις πηγές των πραγμάτων. Στην ανθρωπολογία της κτήσης και της απώλειας, μαθαίνουνε να σιωπούν όπως η ιστορία, μαθαίνουνε να μισούν και να ψηλώνουν. Εδώ γεννιούνται τα σύννεφα, εδώ μπουκώνουμε τον ήλιο βαμβάκι, εδώ το χρέος πληρώνεται σε σώμα. Οι Φριτς, οι Λανγκ. Οι Φριτς και οι Λανγκ. Θα τους συναντήσεις εκεί που στέκουν τα αντικείμενα έχοντας αγκαλιά τη διάρκειά τους.

Πληροφορίες έκδοσης: Εκδόσεις Εκάτη, Σελίδες: 112, ISBN: 978-960-408-245-2, Τιμή εκδότη: 10,00


Ερασιτέχνης επαναστάτης

Απόστολος Δοξιάδης

Εκδόσεις Ίκαρος

Ο Απόστολος Δοξιάδης ιστορεί τη ζωή του από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι την ενηλικίωση. Στο επίκεντρο της αφήγησης βάζει την παρατήρηση, την εμπειρία και αργότερα την πράξη της πολιτικής. Το σκηνικό είναι η ταραγμένη Ιστορία της Ελλάδας από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως την αρχή της Μεταπολίτευσης. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει προς το χειρότερο, ένα παιδί προσπαθεί να καταλάβει αυτό που οι μεγάλοι γύρω του βιώνουν ως μια άστατη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ, ωριμάζοντας, διαμορφώνει τον χαρακτήρα και τις ιδέες του σε συνεχή διάδραση με τα γεγονότα. Το πραξικόπημα του Απριλίου του 1967 φέρνει δραματικές αλλαγές στον τόπο αλλά και στην οικογένεια του αφηγητή, που τον στρέφουν στον δρόμο της πολιτικής ένταξης.

Η κορύφωση του φοιτητικού κινήματος τον βρίσκει ενεργό στην αντίσταση κατά της δικτατορίας, μέσα στον κόσμο της Αριστεράς, με τα μεγαλεπήβολα οράματα, τις θεωρητικές αναζητήσεις και τις ατέλειωτες έριδες, δοσμένο σε έναν αγώνα που άλλοτε φαίνεται συγκλονιστικός και άλλοτε χωρίς ελπίδα, αλλά συνεχώς αναγκαίος και μόνιμα επικίνδυνος.

Πληροφορίες έκδοσης: Εκδόσεις Ίκαρος, Σελίδες: 1064, ISBN: 978-960-572-267-8, Τιμή εκδότη: 27,70


Θα ακολουθήσει και νέο άρθρο με επιλογές από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του μήνα.