Εν αναμονή της πολυπόθητης επανεμφάνισης της ορχήστρας μπροστά στο κοινό της τον επόμενο μήνα, σε Θέατρο Κήπου (13/6) και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (21/6), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2021 του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής αντίστοιχα, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μία σειρά γυρισμάτων και ηχογραφήσεων, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου, με την ευγενική παραχώρηση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ολοκληρώθηκε μία σειρά γυρισμάτων για το δεύτερο πορτρέτο της σειράς αφιερωμάτων σε σημαντικούς εκπροσώπους του νεοελληνικού μουσικού πολιτισμού. Μετά τον Νίκο Σκαλκώτα, σειρά παίρνει ο Μανώλης Καλομοίρης, με τον Κώστα Χάρδα στην μουσικολογική επιμέλεια και αυτού του επεισοδίου. Σολίστ στο βιολί ο Noé Inui, στην αφήγηση η Έφη Δρόσου, ενώ την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Ζωή Τσόκανου. Συμμετέχουν, επίσης, στην ηχογράφηση της Λήθης του Καλομοίρη: Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), Γιώργος Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα), Λίλα Μανώλα (τσέλο), Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο), Βιολέτα Λούστα (σοπράνο).

Στα έργα του αφιερώματος περιλαμβάνονται και οι Νησιώτικες Ζωγραφιές του Μανώλη Καλομοίρη, που η Κ.Ο.Θ. αναδεικνύει σε παγκόσμια πρώτη, όχι μόνο με τη μαγνητοσκόπηση του έργου για το συγκεκριμένο αφιέρωμα, αλλά και με την ηχογράφησή του αυτή την εβδομάδα, με τους ίδιους συντελεστές. Στα ίδια sessions θα ηχογραφηθεί και η Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ.1 του Γιάννη Κωνσταντινίδη, σε μία συνέχεια των φετινών ηχογραφήσεων έργων Ελλήνων συνθετών που ξεκίνησε τον Μάρτιο.