Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί για πέντε παραστάσεις τη Μήδεια, όπως την εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, δεκαπέντε χρόνια μετά από την πρώτη της χοροθεατρική εμφάνιση στο θέατρο.

Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί για πέντε παραστάσεις τη Μήδεια, όπως την εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, δεκαπέντε χρόνια μετά από την πρώτη της χοροθεατρική εμφάνιση στο θέατρο.


Δεκαπέντε χρόνια μετά από την πρώτη παράσταση της Μήδειας (1993), του εμβληματικού έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου, που πλαισιώθηκε από την πιο εμπνευσμένη στιγμή στη δράση ενός σχήματος (Ομάδα Εδάφους) και που άφησε εποχή στα νεότερα χοροθεατρικά μας πράγματα, το Φεστιβάλ Αθηνών την φέρνει στο θέατρο της οδού Πειραιώς.


Η υδάτινη Μήδεια ταξίδεψε, αγαπήθηκε, μάγεψε με τη δύναμη των εικόνων, την ευρηματικότητα στην αφήγηση του μύθου, το ιδιοφυές συνταίριασμα της στυλιζαρισμένης κίνησης ενός βωβού θιάσου με το δραματικό στοιχείο που αποπνέουν οι όπερες του Μπελλίνι. Γνώρισε αποθεωτική υποδοχή από την παγκόσμια κριτική και μοναδική αντοχή στο πέρασμα του χρόνου.


Σήμερα ο Παπαϊωάννου κοιτάζει από την αρχή την ιστορική και δοκιμασμένη αυτή δουλειά, με μία πιο έμπειρη και σύγχρονη ματιά, κάνοντας μία απόπειρα να μας μεταγγίσει το απόσταγμα της «ευτυχισμένης εκείνης στιγμής», ξαναδουλεύοντας την παράσταση με ένα ολοκαίνουργο καστ.


Οι παραστάσεις που θα δοθούν από την 1η έως και τις 5 Ιουνίου είναι παραγγελία του Υπουργείου Πολιτισμού για το Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα, σε συμπαραγωγή των Φεστιβάλ Αθηνών, Ελληνική Θεαμάτων & ΔΥΟ.


Οι συντελεστές της παράστασης: Σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία: Δημήτρης Παπαϊωάννου, σκηνικά: Νίκος Αλεξίου, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, σχεδιασμός και σύνθεση ήχων: Coti K., μουσική: κολλάζ από όπερες του Vincenzo Bellini, art direction, κοστούμια: Δημήτρης Παπαϊωάννου, Θάνος Παπαστεργίου, γλυπτική: Νεκτάριος Διονυσάτος.


Διανομή: Μήδεια: Ευαγγελία Ράντου, Ιάσων: Γιάννης Νικολαΐδης, Σκύλος: Αρης Σερβετάλης, Γλαύκη: Κατερίνα Λιόντου, Ήλιος: Φοίβος Παπαδόπουλος, Αργοναύτες: Νίκος Δραγώνας, Μιχάλης Ελπιδοφόρου, Νίκος Καλογεράκης, Τάσος Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Φοίβος-Θωμάς Κυριάκου, Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Βαγγέλης Τελώνης, Συμεών Τσακίρης, Altin Huta.


Info
Μήδεια, Δημήτρη Παπαϊωάννου
Από 1η έως 5 Ιουνίου, στις 21.00
Πειραιώς 260, Χώρος Η
Εισιτήρια: 30 ευρώ, 20 ευρώ (Μειωμένο), 15 ευρώ (Φοιτητικό κ.α.)
Κρατήσεις εισιτηρίων:
http://buy.tickethour.com/festivalww/showProductList.html?idEvent=20
Links: www.dimitrispapaioannou.com