Η δεκάχρονη λειτουργία του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. γίνεται η αφορμή για μία ιδιαίτερη και πλούσια έκθεση χαρακτικής, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα σπουδαστών, αλλά και αποφοίτων.

Η δεκάχρονη λειτουργία του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. γίνεται η αφορμή για μία ιδιαίτερη και πλούσια έκθεση χαρακτικής, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα σπουδαστών, αλλά και αποφοίτων.

Η έκθεση αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη της σπουδαίας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια.

Δέκα χρόνια με δασκάλους τους Ξενή Σαχίνη και Μανόλη Γιανναδάκη, αναπληρωτές καθηγητές που εργάζονται με ξεχωριστές εκπαιδευτικές ομάδες, με τη διακριτική ευχέρεια επιλογής εκ μέρους των σπουδαστών.

Η παρουσίαση της δημιουργικής πορείας του Εργαστηρίου θα παρουσιαστεί από τις 13 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2008 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Την έκθεση οργανώνουν το Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ένα πλήθος μελετών και προτάσεων των σπουδαστών, μαυρόασπρα ή χρωματικά χαρακτικά μονότυπα ή αντίτυπα, που έχουν παραχθεί με τεχνικές της ανάγλυφης φόρμας χάραξης (ξυλογραφία, χάραξη σε λινόλεουμ, ή σε ειδικές πλάκες προκατασκευασμένης ξύλινης επιφάνειας M.D.F.) και της βαθιάς φόρμας χάραξης πάνω σε μεταλλικές πλάκες χαλκού ή τσίγκου (ξηρή χάραξη, οξυγραφίες με όλες τις τεχνικές, όπως γραμμικές διατυπώσεις, τεχνικές της άκουατίντα, της ζάχαρης, του μαλακού βερνικιού).

Επίσης, μικτές εν γένει τεχνικές αλλά και λιθογραφίες σε πέτρα ή σε ειδικούς τσίγκους αλουμινίου, πειραματισμοί σε άλλα υλικά όπως πλεξιγκλάς, κολλαγραφίες, δηλαδή διάφορα υλικά που διαμορφώνονται με συνδετικό υλικό την κόλλα, σε «σώμα» – μήτρα.

Τέλος, οι σπουδαστές χρησιμοποιούν και τη σύγχρονη τεχνολογία (υπολογιστές) για τις τεχνικές της φωτοχάραξης σε ειδικούς φωτοπολυμερικούς τσίγκους και για τις ηλεκτρονικές εκτυπώσεις.

Με τα αντιπροσωπευτικά αυτά έργα σπουδαστών, που άλλοι επέλεξαν την χαρακτική ως κύριο άξονα των σπουδών τους και άλλοι απλώς παρακολούθησαν μια σειρά μαθημάτων για μία χρονική περίοδο, όπως και με έργα των αποφοίτων του Εργαστηρίου, επιτυγχάνεται μία πολύπλευρη παρουσίαση της δράσης του.

Info
Από τις 13 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 18:00
Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βασ. Όλγας 108, Θεσσαλονίκη
Ελεύθερη είσο¬δος
Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ στο τηλ.: 2310 295170-1
Για περισσότερες πληροφορίες: www.miet.gr