Η δουλειά της Ασπασίας Γιαννέτα και του Λουκά Λουκίδη είναι χωρίς δευτερεύουσες προτάσεις γλυπτική. Οι δουλεμένες ύλες τους χωρίς στόμφο, λόγω της τεχνικής αρτιότητας, δημιουργούν τον μνημειώδη χαρακτήρα που έχουν τα έργα τους.

Η Γιαννέτα με μια ανάγλυφη εραλδικότητα τύπου Ακριθάκη σχηματοποιεί τα οικεία πρόσωπα σε αιώνιους συμβολικούς χαρακτήρες. Ο Λουκίδης από την άλλη μεριά κατασκευάζει γλυπτά νοητικά παιχνίδια από την αρχή του έργου του μέχρι σήμερα στα μορφολογικά απορρίμματα (ΜοΑπ), που είναι και ο τίτλος του μεταπτυχιακού του στο ΕΜΠ. Το αλληλοσυμπλήρωμα των δυο καλλιτεχνών δε μένει σε στερεότυπα αρσενικό-θηλυκό, παιδικό-ενήλικο, κοριτσίστικο-αγορίστικο, αλλά προχωρά σε πιο ουσιώδεις καταστάσεις.

Το ανθρώπινο μέτρο και η ιδιαίτερη διάσταση του υλικού που μεταμορφώθηκε δε χάνεται πουθενά, παρόλο που ευτελή υλικά μεταπλάθονται σε πολυτελείς ύλες. Είναι ωραίο να βλέπει κανείς ότι δεν σκορπίζεται η ύλη από το ζεύγος αυτό της τέχνης άσκοπα, άμετρα ή αποχαυνωτικά όπως διατάζει ο σημερινός μας τρόπος ζωής. Άσεμνα, άκαιρα, κερδοσκοπικά μόνο, εν τέλη μίζερα. -Αντώνης Βάθης, γλύπτης

Πορτραίτο Αντώνη Βάθη-Ασπασία Γιαννέτα

Ασπασία Γιαννέτα

Η Ασπασία Γιαννέτα γεννήθηκε το 1972 στα Ιωάννινα. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ Αθήνας με δάσκαλο το Θόδωρο Παπαγιάννη και στην UdK Βερολίνου με υποτροφία του DAAD. Επίσης υπήρξε υπότροφος εσωτερικού του ΙΚΥ. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις.

Λουκάς Λουκίδης

Ο Λουκάς Λουκίδης γεννήθηκε το 1963 στη Μυτιλήνη. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στην ΑΒΣ Πειραιά και γλυπτική στην ΑΣΚΤ Αθήνας με δάσκαλο το Θόδωρο Παπαγιάννη. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου “Σχεδιασμός-χώρος-πολιτισμός” της σχολής αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλά συμπόσια γλυπτικής. Διδάσκει γλυπτική στην ΑΣΚΤ Αθήνας.

Η Γιαννέτα και ο Λουκίδης ακολουθούν μια παράλληλη πορεία εδώ και πολλά χρόνια συν-εκθέτοντας και συν-διοργανώνοντας κοινές δράσεις και workshops με σημαντικότερα τα “Γλυπτική γλυπτική”στους Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλου και “All time sculpture heroes” στη γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη. Είναι παντρεμένοι και έχουν δύο παιδιά.