Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 και ώρα 12:00 το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινιάζει την εικαστική εγκατάσταση «Δεήσεις» της Καλλιόπης Λεμού.

Μια εγκαταλελειμμένη βάρκα, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά μεταναστών, καλύπτεται με περισσότερα από 10.000 τάματα, τυποποιημένα ή χειροποίητα, χαραγμένα με τα ονόματα, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης μεταναστών.

Το μοτίβο της βάρκας αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο στοιχείο στην τέχνη της Καλλιόπης Λεμού, το οποίο ο θεατής συναντά συχνά τόσο στα γλυπτά όσο και στα σχέδια της. Το έργο εστιάζει στο ταξίδι, στο πέρασμα από την απόγνωση στην ελπίδα, από τον θάνατο στη ζωή και εκφράζει τη διαρκή ανθρώπινη αναζήτηση. Τα τάματα, διαχρονικά σύμβολα του ανθρώπινου δράματος, δίνουν υλική υπόσταση στο αγωνιώδες αίτημα για τη θεία διαμεσολάβηση. Το έργο αναδεικνύει τη γενναιότητα της ανθρώπινης ψυχής και τη δύναμη της ίδιας της ζωής

Η εγκατάσταση της εικαστικού Καλλιόπης Λεμού με τίτλο «Δεήσεις» στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου συνδέεται με τον ανθρώπινο αγώνα για τη ζωή. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το Μουσείο επιλέγει να εκθέσει ένα σύγχρονο έργο τέχνης που αναδεικνύει την διαπολιτισμικότητα και την αλληλεγγύη.

Το Βυζαντινό Μουσείο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του παρουσιάζει ένα έργο που προσφέρει μια ευκαιρία για σκέψη και κριτική. Έναν αναστοχασμό στο σήμερα.