Η εικαστική αυτή εγκατάσταση της Ελένης Θεοφυλάκτου λειτουργεί σαν μια συνολική σύνθεση η οποία αναπτύσσεται στον κυρίως χώρο της γκαλερί TinT, στη Θεσσαλονίκη,και παρουσιάζεται έως τις 5 Ιανουαρίου 2008.

Η εικαστική αυτή εγκατάσταση της Ελένης Θεοφυλάκτου λειτουργεί σαν μια συνολική σύνθεση η οποία αναπτύσσεται στον κυρίως χώρο της γκαλερί TinT, στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάζεται έως τις 5 Ιανουαρίου 2008.

Πρόκειται για σχέδια-χρωματιστά μολύβια, χρυσόσκονες και κολάζ σε χαρτί-που απομονώνουν και αποτυπώνουν γεγονότα, σκέψεις, πληροφορίες και εμπειρίες καταγράφοντας με υποκειμενική ακρίβεια αυτό που αποκαλούμε καθημερινότητα.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με τη βιντεοεγκατάσταση \”blue Monday because of blue money\” στο project room της γκαλερί, που αποτελεί σχόλιο στην αστική υπνηλία και τη διανοητική ακινησία.

Αξονας της δημιουργίας της Ελένης Θεοφυλάκτου, είναι το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο \”Το πέρασμα στην άλλη όχθη\” το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις του Δημήτρη Δημητριάδη:

…ΕΡ: Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι μια αντιπνευματική χώρα;
ΑΠ: Ακόμη και η λέξη «πνευματική» μαζί έστω με το «αντί» είναι στην περίπτωση
αυτή πλεονασμός. Πρόκειται για μία καταστροφή του πνεύματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό που λέω. Κατ\’ επίφασιν έχει μία πνευματική ζωή, κατ\’ επίφασιν έχει καλλιτεχνική ζωή, όλα όμως μόνον κατ\’ επίφασιν, κατ\’ όνομα. Η Ελλάδα είναι ένας δημόσιος οργανισμός προσωπικού ολέθρου. Αυτό το κατ\’ επίφασιν που είπα πριν, συνιστά μία πρόσοψη πίσω από την οποία συντελούνται καθημερινές εκτελέσεις, και η οποία, με το παραμικρό, μπορεί να καταρρεύσει και να αποκαλύψει την φρικτή πραγματικότητα μίας βαθύτατης αγένειας και σκληρότητας…

Η Ελένη Θεοφυλάκτου τελείωσε τη Δραματική Σχολή της Ρ. Πατεράκη το 1986 και την Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 1991. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη ζωγραφική και τις οπτικές θεωρίες στο University of East London.

Εχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, μεταξύ των οποίων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

INFO
24 Νοεμβρίου 2007 – 5 Ιανουαρίου 2008
Γκαλερί TinT, Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη
τηλ: 2310 235 689 – fax 2310 220 191, [email protected], www.tintgallery.gr