Η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 εμπιστεύθηκε στον Μοϊκανό της μία νέα αποστολή: Να φορέσει τον κινηματογραφικό του μπερέ και να κάνει μια στάση στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να συστήσει στο κοινό την μεγάλου μήκους ταινία «Dark Illusion».

Πρόκειται για ένα θρίλερ γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη από την ερασιτεχνική ομάδα παραγωγής ταινιών, «Katrakylontas Productions»,  ένα no budget (ιδιαίτερα χαμηλού προϋπολογισμού) φιλμ, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Θ-ΕΠΝ 2014.  

Αφετηρία για την ταινία υπήρξε το project «γράψε το σενάριο», το οποίο στήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την «Katrakylontas Productions» σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση  στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη. Με πηγή έμπνευσης μία και μοναδική γυρισμένη σκηνή, αναζητήθηκε ο επίδοξος σεναριογράφος της ταινίας στο πλαίσιο ενός άτυπου διαδικτυακού διαγωνισμού. Ανάμεσα σε ένα πλήθος προτάσεων που κατατέθηκαν επιλέχθηκε η σεναριογράφος  Αναστασία Κοζίμπα, το σενάριο διαμορφώθηκε  και το έμψυχο δυναμικό της ομάδας σταδιακά ενισχύθηκε με φρέσκα, καταρτισμένα και φιλόδοξα μυαλά -τόσο σε τεχνικό όσο και σε υποκριτικό επίπεδο- δημιουργώντας  τις  προϋποθέσεις για να γυριστεί η ταινία.

Στο εγχείρημα πρόσθεσαν τα αδιαμφισβήτητα credits τους οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου και Ανδρέας Ι. Μαριανός. Έπειτα από διάστημα περίπου τριών μηνών για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων και ισάριθμων για τo post production της ταινίας, το «Dark Illusion», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρυστινού, κάνει πρεμιέρα στο ελληνικό τμήμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 22:00 και την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 17:00, απλώνει το σκοτάδι του στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» και αποκαλύπτεται στη μεγάλη οθόνη.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Το «Dark Illusion» αποτελεί ένα ξεχωριστό εγχείρημα το οποίο ξεπερνάει τα όρια της ταινίας. Ξεκίνησε από μία «ελλιπή» σύλληψη κι εξελίχθηκε σ’ ένα project αναζήτησης σεναρίου πάνω στο οποίο θα χτιζόταν μια no-budget νεανική καλλιτεχνική συνεργασία. Με βασικά συστατικά τη διάθεση, την αφοσίωση και την κοινή αγάπη για την τέχνη του κινηματογράφου, το όνειρο της συμμετοχής στο φεστιβάλ μοιράστηκε και η φιλοδοξία για την υλοποίησή του πολλαπλασιάστηκε. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της ταινίας στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η συγκίνηση για την εκπλήρωση αυτού του ονείρου είναι μεγάλη κι η αδημονία ακόμα μεγαλύτερη. Οφείλω αμέριστη ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι συνέβαλαν όλο αυτό το διάστημα κι ένα θερμό ευχαριστώ στην Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα νεολαίας 2014 για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Μάνος Καρυστινός


Σύνοψη  

Ο Άλκης είναι ένας εσωστρεφής φωτογράφος με διαταραγμένη προσωπικότητα. Παρά την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τη μητέρα του, φτάνει σε απόγνωση από τις εντάσεις ανάμεσα σ’ αυτήν και τον αλκοολικό πατέρα. Αποφασίζει να εγκαταλείψει το πατρικό του σπίτι και να μετακομίσει στον προσωπικό του χώρο. Η συμμετοχή του σε ένα δημοσιογραφικό project όμως, θα φέρει ανατροπές στις εύθραυστες προσωπικές του ισορροπίες ενώ θα αρχίσει να αμφισβητεί ολοένα και περισσότερες πτυχές της πραγματικότητας που βιώνει. Εγκλωβισμένος σε ένα σύμπλεγμα αντιφάσεων καλείται να βρει τη διέξοδο που θα τον λυτρώσει.

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρυστινός
Σενάριο: Αναστασία Κοζίμπα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θανάσης Κωνσταντόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Bjorn Αλεξανδρίδης, Μάριος Ποδάρας  a.k.a Deep in Mind
Editing & VFX: Χρήστος Φιλίππου
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Σταμάτης Παπαδόπουλος
Παραγωγός: Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014
Συμπαραγωγός: Omerta theatre
Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Διδασκάλου, Γιάννης Μαλεζάς, Ανδρέας Ι. Μαριανός, Ναντίν-Ναταλία Μισαηλίδου, Δημήτρης Φραγκούλης, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Ζαχαρίας Σπανός, Μελίνα Χατζηκωνσταντίνου, Σταμάτης Παπαδόπουλος, Παύλος Μαλεζάς
Φιλική συμμετοχή: Στάθης Παναγιωτόπουλος

Σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/darkillusionthemovie
Σελίδα στο tumblr: http://darkillusionthemovie.tumblr.com/