Από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 12 Ιουνίου, κάθε Τετάρτη στο θέατρο Θησείον θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο Χορό, με έργα καταξιωμένων χορογράφων να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ:

arisandmartha | ALL THAT MATTER or notes on performing friendship
7, 14 και 21 Φεβρουαρίου | 20:00

Το ΑLL THAT MATTER or notes on performing friendship είναι ένα έργο από τον Άρη Παπαδόπουλο και την Μάρθα Πασακοπούλου, όπου η ιδέα των δύο ως ένα, τοποθετείται αυτούσια επί σκηνής και εξετάζεται ως επιτέλεση: της φιλίας, της συνεργασίας, της σχέσης και της σκηνικής τους συνύπαρξης.

Οι δυο ερμηνευτές επισκέπτονται ένα σωματικό και συναισθηματικό αρχείο που ενώ αντλεί στοιχεία από το παρελθόν, (ανα)δομείται επί τόπου στη σκηνή. Το αρχείο αυτό, ανοιχτό και προσωπικό ταυτόχρονα, τους επιτρέπει να επανασυστήνονται και να χαρτογραφούν τον αδιόρατο διάμεσο χώρο ― χώρο νοητό που δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανέναν τους, ο οποίος φέρει τόσο τα προσωπικά τους ίχνη όσο και το αποτύπωμα της σχέσης τους. Το κοινό βρίσκεται παρόν σε αυτή την συνθήκη ως τρίτος πόλος, ως ανακλαστική επιφάνεια και ως αναγκαίος, για την ερμηνεία της σχέσης, μάρτυρας.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2022 με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν.

Η arisandmartha αποτελεί την καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ των χορευτών, περφόρμερ και δημιουργών Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου. Εργάζονται μαζί από το 2016 θέτοντας σε κοινό διάλογο τα ενδιαφέροντα και την προσωπική αισθητική τους, ενώ ερευνούν τα πεδία του χορού, της περφόρμανς και του site-specific. Ευέλικτοι και ανοιχτοί στη διπλή ιδιότητα του χορευτή- δημιουργού, αναζητούν καινούριες δημιουργικές προσεγγίσεις σε κάθε σκηνική τους συνάντηση. Το πρώτο τους έργο touching.just, επιλέχθηκε στην πλατφόρμα Aerowaves 2018, ενώ έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει τα έργα Five Steps to Save the World (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018) και Lucy. tutorial for a ritual (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019, 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2019). Έχουν λάβει υποστήριξη από το FLUXUM Foundation – Γενεύη, KLAP- Maison pour la danse – Μασσαλία, το Κέντρο Έρευνας Χορού Ι&Ρ Ντάνκαν-Αθήνα, ενώ οι παραγωγές της arisandmartha έχουν υποστηριχθεί οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (2018- 22).

Με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν – Αθήνα
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2020-21)

Συντελεστές:

  • Ιδέα-Χορογραφία-Ερμηνεία: arisandmartha | Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου
  • Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Αναστάσιος Κουκουτάς
  • Επιμέλεια ήχου, σκηνικός χώρος, ενδυματολογία: arisandmartha
  • Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
  • Φωτογραφίες: Alaa Ghosheh
  • Παραγωγή: arisandmartha

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: Τετάρτη 7, 14 και 21 Φεβρουαρίου
Ώρα Έναρξης: 20:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ

Χαρά Κότσαλη | Τo be possessed
7, 14 και 21 Φεβρουαρίου | 21:30

Ένα χρόνο μετά την πρώτη παρουσίαση στο φεστιβάλ νέων χορογράφων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση κι εν μέσω περιοδείας σε σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού, η Xαρά Κότσαλη προσγειώνεται για τρεις Τετάρτες στο Θέατρο Θησείον με την παράσταση “to be possessed”.

Σώματα που ξεχειλίζουν, σώματα που γνωρίζουν γλώσσες που δεν διδάχθηκαν, σώματα που εισέρχονται σε μια ζώνη διακινδύνευσης και ταυτόχρονα γίνονται απειλητικά. Σώματα για πάντα εκτός εαυτού, μορφές εμπειρίας που αμφισβητούν την αυτάρκεια και την αυτονομία του ατόμου.

Το “to be possessed” είναι μια σόλο σωματική και ηχητική περφόρμανς που εκθέτει υλικές και ηχητικές πτυχές ενός ετερόκλητου DIY αρχείου «δαιμονισμένων» γυναικών.

Η γενεαλογία των κατειλημμένων σωμάτων αφηγείται το αδύνατο της απόλυτης μοναξιάς και αποκαλύπτει ότι ο λόγος και η γραφή, η πράξη και η συνείδηση, o άυλος και ο υλικός κόσμος είναι στοιχειωμένα από φωνές που προηγήθηκαν και φωνές που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Συλλέγοντας ένα αρχείο ήχων, εικόνων και υλικών, το έργο αποπειράται να βάλει διαφορετικές φωνές σε συνομιλία για το βίωμα και την έννοια της κατάληψης από δυνάμεις που ξεπερνούν το ατομικό σώμα, για τη μοναχικότητα ως συνάντηση με τις φασματικές παρουσίες της μνήμης και της σκέψης, για τα αντικείμενα που κουβαλάνε άλλες ζωές και, τελικά, για «τα ανήκουστα τραγούδια», την αόρατη μουσική που κατοικεί στα επί σκηνής ντοκουμέντα.

Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στο Onassis Dance Days της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεβρουάριο του 2023.

Συντελεστές:

  • Ιδέα, χορογραφία & ερμηνεία: ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ
  • Δραματουργία: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • Εικαστικός σύμβουλος: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΡΑΒΗΤΑΣ
  • Μoυσική & Σχεδιασμός ήχου: JEPH VANGER
  • Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση, Μετάφραση φωνής και εναρμόνιση Lip Sync: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΥΠΑΝΗ
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: ΕΛΙΖΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • Εκτέλεση Παραγωγής: DELTA PI
  • Ανάθεση – Παραγωγή: ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: Τετάρτη 7, 14 και 21 Φεβρουαρίου
Ώρα Έναρξης: 21:30
Εισιτήρια: 10 ευρώ