Οι δύο ερωτήσεις που δέχονταν πάντα οι Daft Punk είναι «Γιατί διαλυθήκατε;» και «Γιατί τα κράνη ρομπότ;».

Το γαλλικό ντουέτο της house, που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2021, ότι θα ακολουθήσει χωριστούς δρόμους απέφευγε τις συνεντεύξεις.

Ωστόσο ο Τομά Μπανγκαλτέ (Thomas Bangalter) έδωσε μια μικρή εικόνα για την εσωτερική λειτουργία των Daft Punk – και δήλωσε «ανακουφισμένος» που η εποχή αυτή τελείωσε σε πρόσφατο επεισόδιο του podcast του BBC “The First Time with Matt Everett”.

Ο Μπανγκαλτέ είχε προηγουμένως εξηγήσει με ασαφή τρόπο το γιατί διαλύθηκαν οι Daft Punk, λέγοντας ότι «το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να είμαι, στον κόσμο που ζούμε, το 2023, είναι ένα ρομπότ».

Σε συζήτηση με τον παρουσιαστή του podcast μίλησε για τη σχέση του με το άλλο μέλος του συγκροτήματος Γκι-Μανουέλ ντε Ομέμ-Κριστό (Guy-Manuel de Homem-Christo) και την τέχνη τους. «Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας και ό,τι κάναμε ήταν τα διαφορετικά κεφάλαια της ιστορίας και μια ιστορία εξ ορισμού έχει αρχή, μέση και τέλος» είπε ο Μπανγκαλτέ. «Η ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου περισσότερο από το “γιατί χωριστήκαμε;” και “πόσο περισσότερο θα μπορούσε να διαρκέσει;”».

«Ήμασταν πολύ επικριτικοί, εγώ και ο Γκι-Μάνουελ, σχετικά με την ιστορία του rock ‘n’ roll – όλων αυτών των συγκροτημάτων που τελικά αρχίζουν να αποσυνδέονται και να γερνούν και δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από αυτό. Όταν ξεκινήσαμε ήμουν 18 ετών και όταν αποχαιρετήσαμε τους Daft Punk ήμουν 46. Ήταν ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου, αλλά νιώθω ανακουφισμένος, όταν ξανακοιτάω πίσω και λέω “ Εντάξει, δεν το χαλάσαμε πολύ… Και νομίζω ότι είναι πραγματικά ενδιαφέρον που είχαμε αυτή την ευκαιρία να ξεκινήσουμε και να έχουμε μέση και τέλος», είπε.

Daft Punk – Πληροφορίες για το συγκρότημα

Οι Daft Punk ήταν ένα γαλλικό ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής που δημιουργήθηκε το 1993 στο Παρίσι από τους Thomas Bangalter (Τομάς Μπανγκαλτέ) και Guy-Manuel de Homem-Christo (Γκι-Μανουέλ ντι Ομέμ Κριστό). Απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως μέρος του κινήματος των γαλλικών οίκων, συνδυάζοντας στοιχεία της house μουσικής με funk, disco, techno, rock και synth-pop. Κέρδισαν αναγνώριση και εμπορική επιτυχία και θεωρούνται ως μια από τις πιο επιδραστικότερες μπάντες στη χορευτική μουσική.

Οι Daft Punk σχηματίστηκαν μετά τη διάλυση της indie rock μπάντας τους Darlin’. Το ντεμπούτο τους στούντιο άλμπουμ “Homework” κυκλοφόρησε από τη Virgin Records το 1997 με θετικές κριτικές, με την υποστήριξη των σινγκλ “Around the World” και “Da Funk”. Από το 1999, οι Daft Punk για να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους έκαναν δημόσιες εμφανίσεις με κράνη στο πρόσωπό τους και ρούχα και γάντια που έμοιαζαν με ρομπότ. Έκαναν ελάχιστες εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Από το 1996 έως το 2008 είχαν μάνατζερ τον Pedro Winter, επικεφαλής της Ed Banger Records.

Το δεύτερο άλμπουμ τους “Discovery” (2001), είχε περαιτέρω επιτυχία, με τα επιτυχημένα σινγκλ “One More Time”, “Digital Love” και “Harder, Better, Faster, Stronger”. Έγινε η βάση για την ταινία κινουμένων σχεδίων “Interstella 5555”, υπό την επίβλεψη του Ιάπωνα καλλιτέχνη Leiji Matsumoto. Το τρίτο άλμπουμ τους, “Human After All” (2005), έλαβε μικτές κριτικές, αν και τα σινγκλ “Robot Rock” και “Technologic” σημείωσαν επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Daft Punk σκηνοθέτησαν την “Electroma” μια avant-garde ταινία επιστημονικής φαντασίας,που κυκλοφόρησε το 2006. Έκαναν περιοδεία το 2006 και το 2007 και κυκλοφόρησαν το ζωντανό άλμπουμ “Alive 2007”, το οποίο κέρδισε ένα βραβείο Grammy ως καλύτερο ηλεκτρονικό/χορευτικό άλμπουμ. Οι Daft Punk συνέθεσαν τη μουσική για την ταινία “Tron: Legacy” (2010).

Το 2013, οι Daft Punk άφησαν τη Virgin για την Columbia Records και κυκλοφόρησαν το τέταρτο και τελευταίο άλμπουμ τους “Random Access Memories”. Το βασικό σινγκλ “Get Lucky” έφτασε στο top 10 στα charts 27 χωρών. Το Random Access Memories κέρδισε πέντε βραβεία Grammy το 2014, συμπεριλαμβανομένου του άλμπουμ της χρονιάς και του δίσκου της χρονιάς για το “Get Lucky”.

Το περιοδικό Rolling Stone το 2015 τους κατέταξε στη 12η θέση ως καλύτερο μουσικό δίδυμο όλων των εποχών. Το 2016 κέρδισαν το μοναδικό τους νούμερο ένα στο Billboard Hot 100 με το “Starboy”, μια συνεργασία με τον Weeknd.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2021, οι Daft Punk κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στο κανάλι τους στο YouTube με τίτλο “Epilogue”. Το βίντεο περιλαμβάνει μια σκηνή από την ταινία τους “Electroma”, στην οποία το ένα ρομπότ εκρήγνυται και το άλλο φεύγει. Μια κάρτα τίτλου γράφει “1993–2021” ενώ παίζει ένα απόσπασμα του τραγουδιού τους “Touch”. Αργότερα εκείνη την ημέρα, η μακροχρόνια δημοσιογράφος τους Kathryn Frazier επιβεβαίωσε την διάλυσή τους, αλλά δεν ανέφερε τον λόγο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia