Με πλούσιες σπουδές, εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό και μια διάθεση για πειραματισμό και ανακάλυψη νέων τεχνικών, η εικαστικός Δάφνη Κωστοπούλου παρουσιάζει αυτό το διάστημα την δεύτερη ατομική της έκθεση, “Color Flows”, στην γκαλερί Ευριπίδης.

Οι “ροές των χρωμάτων” στους πίνακές της, σχηματίζουν όπως λέει και η ίδια, “όνειρα καλοκαιριού που μυρίζουν θάλασσα, παραλία, λουλούδια και σοκάκια”. Στην μικρή συνέντευξη που ακολουθεί, η ζωγράφος περιγράφει όσα της χαρίζουν έμπνευση, αλλά και τον όμορφο τρόπο με τον οποίο επιλέγει να εργάζεται.


– Η ατομική σας έκθεση Color Flows παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στην γκαλερί Ευριπίδη. Μιλήστε μας για τα έργα που περιλαμβάνει και το πώς εμπνευστήκατε την θεματολογία τους.

Η έμπνευση προέρχεται κυρίως από το Ελληνικό τοπίο, αναμνήσεις και όνειρα καλοκαιριού που μυρίζουν θάλασσα, παραλία, λουλούδια και σοκάκια. Αλλά ακόμα πιο πολύ από τα ατελείωτα ταξίδια στη θάλασσα, το απέραντο, τους ορίζοντες, τα σύννεφα και τα κύματα.

– Διαβάζουμε πως συνηθίζετε να μετατρέπετε «τα υλικά σε αυτοτελείς ιστορίες». Τι ιστορίες επιθυμείτε να διηγηθείτε και τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από την τέχνη σας εν γένει;

Σαν καλλιτέχνης έχω μια τάση να λειτουργώ ανάποδα. Ξεκινάω από το υλικό και τον πειραματισμό με αυτό. Πόσο μπορείς να το δουλέψεις. Δε ξεκινάω πάντα με ένα συγκεκριμένο τοπίο ή θέμα στο μυαλό μου, που προσπαθώ να αποτυπώσω ακριβώς. Συνήθως, είναι ένας συνδυασμός μιας ιδέας και στη συνέχεια έρχεται το μελάνι, που έχει και αυτό την άποψη του και σε οδηγεί κάπου. Στόχος μου, είναι να αποτυπώσω κάτι, που να αφήνει τον θεατή να ταξιδέψει και αυτός στις δικές του αναμνήσεις αλλά βασικά να του δίνει χαρά και να τον γεμίζει.

– Πώς συνέβαλλε στην καλλιτεχνική σας πορεία και οπτική η πολύτιμη εμπειρία του εξωτερικού;

Το πιο σημαντικό, είναι ότι διευρύνονται οι ορίζοντες σου. Το να βλέπεις δουλειά σύγχρονων καλλιτεχνών, να έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς μαζί τους ή και απλά να συναναστραφείς με τέτοιους ανθρώπους συμβάλλει μετέπειτα στη δημιουργικότητα σου. Επίσης, δίνω μεγάλη σημασία στην εύρεση καινούργιων υλικών και τεχνοτροπιών.

– Υπάρχουν επόμενα σχέδια για την Ελλάδα ή το εξωτερικό, για τα οποία θα θέλατε να μας μιλήσετε, κλείνοντας;

Προς το παρόν υπάρχουν πάρα πολλές καινούργιες ιδέες και εξέλιξη αυτής της τεχνικής και τεχνοτροπίας. Με έχει εμπνεύσει πολύ. Αλλά δεν έχω κάτι κλεισμένο συγκεκριμένα για έκθεση ακόμα.

 


Φωτογραφίες έργων: ©Katoufas Brothers


Διαβάστε επίσης:

Έκθεση της Δάφνης Κωστοπούλου στη Γκαλερί Ευριπίδης