Με αφορμή την κυκλοφορία των νέων βιβλίων τους, ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης (Άρια,ο κόσμος από την αρχή – έκδ. Ψυχογιός) και ο ερευνητής Γιώργος Ηλιόπουλος (Οι συνωμότες – έκδ. Έναστρον) συνομιλούν, την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, για την λογοτεχνία και την παράλληλη αθέατη πλευρά της ιστορίας.

Σταχυολογώντας τις σκοτεινές πτυχές γεγονότων που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία και αποτελούν πηγή έμπνευσης για σημαντικούς λογοτέχνες, ο μυθιστοριογράφος και ο ιστοριοδίφης φωτίζουν την διαδικασία μετουσίωσης των συντελούμενων σε μυθοπλασία.

Δολοφονίες, πόλεμοι, επαναστάσεις, σκοτεινοί πρωταγωνιστές, οραματιστές, μεγιστάνες αναρχικοί, πράκτορες, συνωμότες συνθέτουν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα που μέσα από την πορεία της ζωής των ηρώων του επιθυμεί να εκφράσει ένα σχόλιο – φιλοσοφικό – για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Saul Bellow, E.M. Foster, Joseph Brodsky, Prosper Mérimée, John Updike και Truman Capote. Τα μυθιστορήματα του, Μέρες Αλεξάνδρειας (Prix Mediterranée Étranger 2011) και Φιλμ Νουάρ έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, Ισπανικά και Αραβικά. Το 2011 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, ενώ ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 6 βιβλία του, ενώ από το 1987 έχουν δημοσιευθεί άρθρα του στα περιοδικά: «Περισκόπιο της Επιστήμης», «Ram», «Status», «Video Inn», «Computer για όλους», «Πτήση», «Επιστήμη και τεχνολογία», «Ιχώρ», «Χρήμα και αγορά» και «NEXUS».

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει υπογραφή/αφιέρωση βιβλίων από τους συγγραφείς

Ταυτόχρονη διερμηνεία (αγγλικά/ελληνικά).