Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Curiosity.

Η περιέργεια επηρεάζει πολλά. Ανακαλύψεις, καινοτοµίες, κουτσοµπολιά, έρευνες, πειράµατα και µερικές άτυχες µα βέβαιες γάτες, είναι µόνο ένα µικρό µέρος όλων όσων οφείλουν την ύπαρξή τους σε αυτή. Η περιέργεια και η πρόσκληση από το Tinos Quarry Platform έφτασαν την ίδια στιγµή. Η Τήνος είναι ένα νησί που δεν είχα πάει. Το σκέφτηκα ξανά και ξανά και ξανά και η περιέργεια επέµεινε.

Τα αποτελέσµατα της περιέργειας µοιάζουν απεριόριστα και χαοτικά για να προσδιοριστούν, αλλά το Google παρέχει µια εικόνα της. Η περιέργεια µοιάζει µε ένα όχηµα εξερεύνησης σταλµένο από τη Γη στον Άρη. Το Google δεν λέει ψέµατα.

Αντίθετα µε τους προκατόχους του που έψαχναν για συγκεκριµένες απαντήσεις, η αποστολή του Curiosity (περιέργεια) είναι να παρέχει µια πιο καθαρή εικόνα του Άρη συλλέγοντας µια µεγάλη γκάµα διαφορετικών δεδοµένων. Παροµοίως το residency και η έκθεση αναπτύσσονται γύρω από την περιέργεια ως όχηµα για ευρύτερη εξερεύνηση, δίνοντας στους καλλιτέχνες την ελευθερία να δηµιουργήσουν την δική τους µέθοδο προσέγγισης της θεµατικής.

Η Τήνος εξερευνάται από καλεσµένους καλλιτέχνες που µοιράζονται διαφορετικά επίπεδα οικειότητας µε το νησί. Κάποιοι ζουν στο εξωτερικό, κάποιοι είναι Έλληνες, µερικοί έχουν έρθει στην Ελλάδα, κάποιοι ποτέ, κάποιοι µένουν στο νησί και µερικοί έρχονται κάθε χρόνο. Τα επίπεδα οικειότητας είναι για την περιέργεια, ότι οι διαφορετικές ρυθµίσεις σε ένα µικροσκόπιο ή τηλεσκόπιο, αναλόγως µε το τι σκοπεύει να µελετήσει κανείς και που ακριβώς βρίσκεται.

Αλέξιος Παπαζαχαρίας
Καλεσµένος επιµελητής, TQP 2016

Συµµετέχοντες καλλιτέχνες:
 
Γιώργος Αγάλλου (Ελλάδα /Τήνος)
Douglas Barrett (ΗΠΑ) – σε συνεργασία µε την Academie Schloss Solitude, Στουττγάρδη Γερµανία
Franck Bragigand (Γαλλία / Άµστερνταµ)
Αναστασία Δούκα (Ελλάδα)
Antonín Jirát (Τσεχία) – σε συνεργασία µε την Are, Πράγα Τσεχία
Ελένη Καµµά (Ελλάδα / Βρυξέλλες)
Κατερίνα Κανά (Ελλάδα / Τήνος)
Ιωάννης Κολιόπουλος (Ελλάδα / Τήνος)
Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (Ελλάδα / Ολλανδία)
Χαράλαµπος Κουρκούλης (Photoharrie) (Ελλάδα)
Melody Nixon (Νέα Ζηλανδία / ΗΠΑ)
Πάολα Παλαβίδη (Ελλάδα)
Δηµήτρης Παπαδάτος (Ελλάδα)
Ηλίας Παπαηλιάκης (Ελλάδα)
Σωκράτης Σωκράτους (Κύπρος / Ελλάδα)
Ίρις Τουλιάτου (Ελλάδα)
Πέτρος Τουλούδης (Ελλάδα)
Φίλιππος Τσιτσόπουλος (Ελλάδα / Λονδίνο)

Eπιµελητής: Αλέξιος Παπαζαχαρίας (Ελλάδα)

Τinos Quarry Platform

Η πλατφόρµα σύγχρονης τέχνης Tinos Quarry Platform είναι µια πρωτοβουλία καλλιτέχνη.

Στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του, το πρόγραµµα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform, προσφέρει την ευκαιρία σε 18 καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες να φιλοξενηθούν και να εργαστούν στο νησί της Τήνου.

Η έρευνα, ο πειραµατισµός και η αναζήτηση νέων ιδεών είναι ζωτικής σηµασίας βήµατα στην πρόοδο του πολιτισµού και το Κυκλαδίτικο τοπίο συµβάλει καταλυτικά σε αυτό.

Στόχος του προγράµµατος είναι η δηµιουργία µιας πλατφόρµας επικοινωνίας µεταξύ καλλιτεχνών, επιµελητών, θεωρητικών και του κοινού, ενθαρρύνοντας τη δηµιουργία σχέσεων συνεργασίας µε το τοπικό δυναµικό του νησιού και τον πολιτισµό του. Το διεθνές πλαίσιο του εγχειρήµατος συµβάλει σε έναν διαπολιτισµικό διάλογο και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης σε όλες τις διαφορετικές µορφές της. Η διοργάνωση εργαστηρίων, και υπαίθριων εκδηλώσεων τέχνης στην περιφερειακή περιοχή της Τήνου προσδίδει στη διαδικασία µία νοµαδική λειτουργία. Η περίοδος του προγράµµατος φιλοξενίας  κλείνει µε τα εγκαίνια της οµαδικής έκθεσης στο Ίδρυµα Τηνιακού Πολιτισµού, στη Χώρα της Τήνου.

Η περίοδος του φετινού προγράµµατος θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου εώς τις 5 Ιουλίου του 2016. Η οµαδική έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 2 Ιουλίου, θα διαρκέσει εώς τις 31 Οκτωβρίου του 2016.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβλέπεται να γίνουν παρουσιάσεις  για τους επισκέπτες.