Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στους χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio με καλεσμένο τον ουτίστα Ζιάντη Ρατζάμπ για δύο συναυλίες με τίτλο Crucifigat – Μουσική από την εποχή των σταυροφοριών.

Ένα μουσικό σταυροδρόμι ανάμεσα σε ανατολή και δύση με έργα από τον δυτικό Μεσαίωνα των τροβαδούρων Raimbaut de Vaqueiras και Elias Cairel καθώς και αραβική παραδοσιακή μουσική.

Ζιάντ Ρατζάμπ – φωνή & ούτι
Τομπίας Σλιρφ – φωνή, βιέλα με τροχό, οργκανέτο & γοτθική άρπα
Δημήτρης Κούντουρας – μεσαιωνικά φλάουτα & καλλιτεχνική επιμέλεια
 
Διαρκεί περίπου 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio ιδρύθηκε το 2001 από τον Δημήτρη Κούντουρα και τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο. Ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και στην ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία ενώ προάγει συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Michael Chance κ.α. Συνεργάζεται τακτικά με τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα και με τον κόντρα τενόρο Νικόλα Σπανό. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Έχει ηχογραφήσει για τις γερμανικές εταιρείες Talanton και Carpe Diem και διοργανώνει το ετήσιο  διήμερο «Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο» της Αθήνας.

www.ex-silentio.org