Η επίσημη προσκεκλημένη της 1ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζει το πρωτότυπο αποτέλεσμα του έργου της, που τιτλοφορείται «Εις το όνομα» από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η επίσημη προσκεκλημένη της 1ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζει το πρωτότυπο αποτέλεσμα του έργου της, που τιτλοφορείται «Εις το όνομα» από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Με πέντε οθόνες βυθισμένες στο νερό, οι οποίες θα προβάλουν διαδοχικές, προγραμματισμένες δράσεις, μέσα από τον αστικό ιστό των πόλεων και τον ήρεμο τόπο των ξένων κοιμητηρίων της Θεσσαλονίκης από την περίοδο του Α Παγκοσμίου Πολέμου, το κοινό θα παρακολουθήσει την καταγραφή των ανθρώπων και των συναντήσεων, που πραγματοποίησε η καλλιτέχνης για τη δημιουργία του έργου της.

Ανθρωποι, αντικείμενα, τάφοι, όλα με μία προσεκτική προσέγγιση, επαναφέρουν τις μνήμες. Το νερό αντανακλά τις εικόνες και η αφήγηση ολοκληρώνεται με προβολές σε κτίρια του λιμανιού.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία με τη μορφή της video-performance, η οποία στη συνέχεια προβάλλεται ως video-εγκατάσταση.

Ομόνοια, Χαυτεία, Βοτανικός και οδός Μενάνδρου συνδέονται με τα Συμμαχικά της Σταυρούπολης, τη Μίκρα, το Δενδροπόταμο και την Εξοχή. Οι οικονομικοί μετανάστες της σημερινής εποχής ενώνονται με τους στρατιώτες του Δυτικού Μετώπου, σε μία παράλληλη σύνδεση της ζωής με το θάνατο, του γηγενή με τον αλλοεθνή, τη δράση με την αδράνεια.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από τις 21:00 έως τις 24:00 και από 10 Οκτωβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου το έργο θα παρουσιαστεί στην Αποθήκη Β1, τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης (10:00 με 14:00 και 18:00 με 22:00).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Εις το Όνομα» είναι η πρώτη παραγωγή που ανέλαβε εξολοκλήρου το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, αυτόνομο τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τιμώντας μ\’ αυτό τον τρόπο μία Ελληνίδα καλλιτέχνιδα η οποία έχει ήδη αξιολογηθεί για τον ουσιαστικά πρωτοποριακό χαρακτήρα του συνολικού της έργου.

Info
1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: «Ετεροτοπίες»
Παράλληλο Πρόγραμμα
Τιμώμενη καλλιτέχνης: Λήδα Παπακωνσταντίνου
«Εις το όνομα» («In the name of»)
Εγκαίνια: 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
22 Σεπτεμβρίου έως 10 Νοεμβρίου
Παραγωγή: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα
Πληροφορίες για το κοινό
Γραμματεία Κ.Σ.Τ
Τ:2310 546683, Φ:2310 593271
[email protected]
www.thessalonikibiennale.gr