Ο σχεδιαστής Tobia Zambotti από την Ιταλία, θέλησε να δημιουργήσει ένα έργο ώστε να αναδείξει το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις μάσκες μιας χρήσης κατά της διασποράς του COVID – 19.

Το έργο ονομάστηκε Couch – 19 ώς άμεσα σχετιζόμενο με τον Covid 19. Όλες οι μάσκες που έχει χρησιμοποιήσει για το έργο του έχουν συλλεχθεί από πολίτες της Pergine Valsugana, της πατρίδας του Zambotti στη Βόρεια Ιταλία.

Ο Tobia έχει δημιουργήσει με τέτοιο τρόπο τον καναπέ από μάσκες, ώστε να μοιάζει με παγόβουνο καθώς είναι ένας βαθύς υπαινιγμός στο γεγονός πως οι 10.000 μάσκες που έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος, είναι ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τις 129 δισεκατομμύρια μάσκες που έχουν χρησιμοποιηθεί και πεταχτεί από την έναρξη της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Όπως εκτιμά ο Tobia, είναι τρομακτικό το γεγονός πως το 75 % των μασκών είτε θα παραμείνουν για χρόνια σε χωματερές, είτε θα παραμείνουν σε δρόμους ωσότου να τις “καταπιεί” η θάλασσα. Συγκεκριμένα υπολογίζει πως αυτά τα χρόνια θα είναι κοντά στα 450!

Οι έρευνες λένε πως τα σωματίδια του κορανοϊού μπορούν να επιβιώσουν έως και 7 ημέρες σε επιφάνειες, αλλά ο σχεδιαστής για να δημιουργήσει ένα έργο με βαβαιότητα απαλλαγμένο από τον ιό, αποθήκευσε τις μάσκες σε τεράστιες πλαστικές σακούλες για ένα μήνα μέχρι να τις χρησιμοποιήσει για το έργο του. Μάλιστα τις απολύμανε με σπρέι όζοντος, που είναι διαπιστωμένο πως “σκοτώνει” ιούς που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τον COVID-19.

Φωτογραφίες: Raffaele Merler

Με πληροφορίες από το dezeen & Tobia Zambotti