Η έκθεση “a loop, a line, a limbo” πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Τεχνών, Πολιτισμού, Δημόσιας Διοίκησης και Αθλητισμού της Αυστρίας.

«Η Cornelia Mittendorfer παρουσίασε μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR) στη Λευκωσία το 2017. Έχει απαθανατίσει με την κάμερά της ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, μισογκρεμισμένα κτήρια, ναούς, το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, χωριά και διάφορες περιοχές από το νότιο και το βόρειο τμήμα του νησιού καθώς και σκηνές από το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Η ατομική της έκθεση στην Αθήνα βασίζεται σε αυτήν την υπάρχουσα φωτογραφική έρευνα, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται μια σειρά από νέα έργα (από performance έως βίντεο και ήχο). Τα έργα κάνουν άμεσες ή έμμεσες αναφορές σε διαχωριστικές γραμμές (κοινωνικοπολιτικές, φυσικές ή ψυχολογικές) και θέτουν ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει μια γραμμή για τον καθένα μας, αν πρέπει να την ξεπεράσουμε ή να τη διαγράψουμε. Η διαίρεση του νησιού και οι συνέπειές της γίνονται ένα εργαλείο για τη Mittendorfer για να σχολιάσει πρόσφατες συγκρούσεις, όπως τους πολέμους στη Συρία και στην Ουκρανία, που έχουν οδηγήσει σε βίαιες μετατοπίσεις πληθυσμών και θανάτους. Τα έργα της καλούν τους θεατές να εμβαθύνουν στον εαυτό τους, στις εμπειρίες τους, στις μνήμες τους και στην ιστορία τους, και ταυτόχρονα να ελευθερωθούν από τα δεσμά τους και να προχωρήσουν σε νέα επίπεδα, αφήνοντας πίσω τους προκαταλήψεις, διχόνοιες, αρνητικά συναισθήματα και διαμάχες».

Στρατής Πανταζής
Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Cornelia Mittendorfer, COMMANDS, 2021 (performance)