Η Γκλόρια (Αν Χάθαγουεϊ) χάνει ξαφνικά τη δουλειά και τον φίλο της, τον Τιμ (Νταν Στίβενς). Απελπισμένη, επιστρέφει στην μικρή κωμόπολη που γεννήθηκε, όπου και επανασυνδέεται με τον παιδικό της φίλο, τον Όσκαρ (Τζέισον Σουντέικις), έναν καλοπροαίρετο ιδιοκτήτη μπαρ, ο οποίος μαζί με τους φίλους του (Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Όστιν Στόουνγελ), την παρασύρουν στο ποτό. Τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μία… περίεργη τροπή, όταν η Γκλόρια ανακαλύπτει με τρόμο ότι ένα αδηφάγο τέρας, που βρίσκεται στη Σεούλ, μιμείται  κάθε της κίνηση σε καταστροφικό βαθμό.

She is Colossal

Τo Colossal είναι μια ταινία στην οποία μία αναγνωρίσιμη ιστορία ξετυλίγεται στην μεγάλη οθόνη, διαμέσου μίας ένωσης διαφορετικών ειδών. Από τη μία πλευρά, αντικαθρεφτίζει τον κωμικό ρομαντισμό που έχει γίνει σχεδόν ταυτόσημος με τις αμερικάνικες ανεξάρτητες παραγωγές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε θρυλικές ταινίες όπως τα «Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες», «Όμορφα Κορίτσια» και «Ξέφρενες Νύχτες». Από την άλλη πλευρά, γίνεται αναφορά στις ταινίες με τα γιγάντια τέρατα οι οποίες, από τον Κινγκ Κονγκ μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει σύμβολα του φανταστικού και καταστροφικού σινεμά.

Η πλοκή ακολουθεί την οικονομική καταστροφή κάποιου που έχει χάσει τη δουλειά του, μία κατάσταση που πολλοί βιώνουμε σήμερα. Η ανεργία συναντάει την πρωταγωνίστρια σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός νέου ανθρώπου στη δεκαετία των τριάντα, όταν δηλαδή ξαφνικά καλείσαι να ενηλικιωθείς απότομα. Η Αν Χάθαγουεϊ υποδύεται την Γκλόρια, μία τριαντάρα γυναίκα που, από όλες τις πλευρές, συναισθηματική, οικονομική και κοινωνική νιώθει εντελώς χαμένη. Σε αυτή την κατάσταση, αποφασίζει να επιστρέψει στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, μία πράξη που τελικά την οδηγεί σε μια ακόμη πιο απελπιστική κατάσταση.

Στο πρώτο μισό της ταινίας, η Γκλόρια συναντάει τον Όσκαρ, έναν παλιό της φίλο από το σχολείο, ο οποίος την στηρίζει οικονομικά και συναισθηματικά. Εκεί όμως που το κοινό έχει αρχίσει να πιστεύει ότι αυτοί οι δύο εμπλέκονται συναισθηματικά, οι δυο τους αρχίζουν να ανακαλύπτουν νέες εμπειρίες, άγνωστες μέχρι τώρα, τόσο στους ίδιους ως χαρακτήρες, όσο και στους οπαδούς τους, που τους έχουν συνηθίσει σε διαφορετικού είδους ταινίες.

Σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι ανατροπές, υπάρχει κάπου στη Σεούλ κι ένα γιγαντιαίο τέρας που επιτίθεται στον κόσμο. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας, το δράμα της Γκλόρια και του Όσκαρ ξεδιπλώνεται καθώς ο κόσμος καταστρέφεται από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του τέρατος, μια υποπλοκή που δείχνει να έχει βγει από ένα εντελώς διαφορετικό φιλμ.

Εμείς, ως θεατές, βιώνουμε την κατάσταση όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές: μαθαίνοντας τα νέα από την τηλεόραση και το ίντερνετ. Η κατάσταση δίνεται όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται προκειμένου να δείξει πως θα αντιδρούσαμε βλέποντας αντίστοιχες εικόνες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ζούμε σε μια εποχή που δυστυχώς έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε καταστροφές, ζωντανά στην τηλεόραση. Ο τρόπος που αντιδρούν η Γκλόρια και οι φίλοι της είναι ακριβώς ο τρόπος που αντιδράει και ο μέσος θεατής. Σιγά σιγά, γίνεται κατανοητό ότι η ταινία αποτελεί ουσιαστικά σχόλιο σχετικά με το πώς το μέγεθος των πράξεών μας δεν συνάδει απαραίτητα με το μέγεθος των συνεπειών. Η Γκλόρια αντιλαμβάνεται με έναν τραγικό και περίεργο τρόπο το μέγεθος από τα λάθη της. Πολύ σύντομα, μάλιστα, θα καταλάβει ότι προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της, θα πρέπει να μεγαλώσει με κάθε τρόπο.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Νάτσο Βιγκαλόντο

Ηθοποιοί: Αν Χάθαγουεϊ

Τζέισον Σουντέικις

Όστιν Στόουελ

Τιμ Μπλέικ Νέλσον

Νταν Στίβενς

Διάρκεια: 109’