Το Coetáni Experimental Flamenco Festival έρχεται από την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου έως και Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 στο PLAYGROUND με σεμινάρια φλαμένκο, παραστάσεις, προβολές και ανοιχτές συζητήσεις.

Το φλαμένκο, ως μορφή τέχνης, ξεκίνησε κι αναπτύχθηκε μέσα στα πλαίσια της ισπανικής παράδοσης. Όντας, όμως, σε συνεχή επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, αποτέλεσε και συνεχίζει να είναι, ένα παραγωγικό πεδίο πειραματισμού και εξέλιξης της έκφρασης. Μια ολόκληρη νέα σκηνή έχει γεννηθεί, η οποία με βάση εκκίνησης το ευρύ κινησιολογικό λεξιλόγιο που προσφέρει το είδος, στηρίζει την καλλιτεχνική της παραγωγή στην αναθεώρηση του αυστηρού πλαισίου της παράδοσης και στην εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων.

Αυτές τις πτυχές έκφρασης επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο το φεστιβάλ Coetáni, που ήδη από την ερμηνεία του τίτλου φανερώνει τις προθέσεις του: coetáni, ένας τύπος που σημαίνει το σύγχρονο στα Καταλανικά, με τις ρίζες της λέξης να βρίσκονται στη Λατινική γλώσσα. Περιλαμβάνοντας παραστάσεις, προβολές, συζητήσεις και σεμινάρια, θέτει στο προσκήνιο τη δουλειά διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ερμηνευτών με ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων που μέσα από το ιδιαίτερο προσωπικό τους φίλτρο απελευθερώνουν το είδος ενσωματώνοντας στο έργο τους σύνθετα στοιχεία παραστατικών τεχνών και δραματουργίας.

Το φεστιβάλ Coetáni φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καινούριο θεσμό στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με την πιο ανατρεπτική και καινοτόμο πλευρά16 του δημοφιλούς αυτού χορού. Παρουσιάζει τις νέες προοπτικές και τη διαρκώς εξελισσόμενη δυναμική του φλαμένκο, η οποία σε σύμπνοια με τις σύγχρονες τάσεις διαμορφώνει την παράδοση του μέλλοντος.

Συμμετέχουν:

Leonor Leal, Marco Vargas, Chloé Brûlé, Félix Vázquez (Ισπανία)

Rosanna Terracciano, Dayna Szyndrowski (Καναδάς)

Julia Petschinka (Αυστρία)

Φλώρα Τσουκαλά, Νιόβη Μπένου, Γιώτα Πεκλάρη (Ελλάδα)

Σεμινάρια τεχνικής και χορογραφίας φλαμένκο

– Guajira con abanicο με την Leonor Leal / Διάρκεια: 7,5 ώρες

– Tecnica με την  Chloé Brûlé / Διάρκεια: 5 ώρες

– Buleria por Solea με την  Chloé Brûlé / Διάρκεια: 7,5 ώρες

– Alegrias με τον Marco Vargas /  Διάρκεια: 7,5 ώρες

Κύκλος σεμιναρίων: Η δημιουργία μέσα στο φλαμένκο

– Χορεύοντας για την κάμερα/ Danza por la cámara με τους Félix Vázquez και Leonor Leal.

Ο δημιουργός των περισσότερων Video Dance σύγχρονου φλαμένκο, καθοδηγεί με την βοήθεια της Leonor Leal τους χορευτές απέναντι στην κάμερα. Διάρκεια: 6 ώρες

– Προσέγγιση του χορού σε ζευγάρι/ Acercamiento al trabajo en pareja με τους Marco Vargas και Chloé Brûlé

Το σεμινάριο έχει στόχο την δημιουργία χορογραφικού υλικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάλογο με άλλον χορευτή. Στο πρώτο μέρος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θεμελιώδη στοιχεία της κίνησης: χώρος, χρόνος και ενέργεια και στην συνέχεια με εργαλεία τον αυτοσχεδιασμό, το παιχνίδι και την επανάληψη, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν το δικό τους μικρό χορογραφικό κομμάτι. Διάρκεια: 4 ώρες

Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 το φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις, προβολές και ανοιχτές συζητήσεις.