Πού πάνε τα αντικείμενα όταν σταματάμε να τα χρησιμοποιούμε; Μπορούν τα απόβλητα να γίνουν οι πρωταγωνιστές της πόλης; Ενώ η κλιματική κρίση αποτελεί όλο και πιο μεγάλη πρόκληση για τις σύγχρονες κοινωνίες, το Circular Cultures έρχεται για τέταρτη χρονιά στις 3 και 4 Μαρτίου για να ανοίξει κι άλλο τη συζήτηση για μια πιο βιώσιμη ζωή. Το British Council και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν ένα διήμερο πρόγραμμα με θέμα τις «Τοπογραφίες των Αποβλήτων» που περιλαμβάνει ένα ημερήσιο διαδικτυακό συνέδριο με ομιλίες και συζητήσεις πάνελ, καθώς και μια μέρα αφιερωμένη σε εργαστήρια.

Στο διήμερο οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν βιώσιμες αστικές πρακτικές, αναδεικνύοντας σημαντικά πρότζεκτ design που υπηρετούν την κοινωνία, προάγοντας συγχρόνως την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με αφετηρία την ταχύτατα επεκτεινόμενη πόλη μας –τη γη μας– το πρόγραμμα θα εστιάσει στη διαχείριση των αποβλήτων μέσα από το φάσμα της παραγωγής τροφίμων και φύσης και θα υπογραμμίσει τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγής ή δημιουργίας.

Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν διαφορετικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και θα προτείνουν σχεδιαστικές λύσεις στις ορατές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που θέτουν τα απόβλητα. Θα προβάλλουν δίκτυα και πρωτοβουλίες που προάγουν την ανθεκτικότητα και ενισχύουν το κοινωνικό κεφάλαιο με ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική κρίση και τον αντίκτυπό της στην πόλη.

Το Circular Cultures αποσκοπεί στην ενεργή εμπλοκή καλλιτεχνών, σχεδιαστών, πολεοδόμων, δημιουργών και του ευρύτερου κοινού για να γίνουν οι πόλεις τους πιο βιώσιμες, καθώς και στη σφυρηλάτηση διεπιστημονικών, ολιστικών στρατηγικών για την προαγωγή της αστικής ανθεκτικότητας ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους και βοηθώντας τους να μάθουν νέες δεξιότητες.

Όπως αναφέρει ο Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης στο Ίδρυμα Ωνάση και υπεύθυνος του προγράμματος Circular Cultures από τη Στέγη: «Τι θα γινόταν εάν αντιμετωπίζαμε τον σχεδιασμό των απορριμμάτων και των αποβλήτων μας με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε τον σχεδιασμό ενός χρηστικού ή αισθητικού αντικειμένου; Μπορούμε να σκεφτούμε τα ρούχα μας, το φαγητό ή τον καφέ μας από την οπτική του νερού που καταναλώνουν ή του εδάφους που μολύνουν; Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η ψηφιακή τεχνολογία σε όλα αυτά, ποια είναι η πολιτική και η ηθική της κυκλικής οικονομίας και τι σημαίνει να μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε κομμάτια από συσκευές, ρούχα και αντικείμενα μετά την αρχική τους χρήση; Η τέταρτη χρονιά συνεργασίας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Βρετανικού Συμβουλίου για το Circular Cultures, που φέτος έχει τίτλο «Τοπογραφίες των Αποβλήτων», έρχεται να αναρωτηθεί τι σημαίνει «σχεδιάζω τα απορρίμματά μου». Αναζητούμε την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και βλέπουμε πώς οι πρακτικές κυκλικής οικονομίας δημιουργούν ένα άλλου είδους design, πιο πολιτικό, πιο συμπεριληπτικό και, τελικά, πιο ανθρώπινο.»

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Γλώσσα εργασίας όλων των συνεδριών είναι τα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Υπεύθυνοι Προγράμματος:
Μαρία Παπαϊωάννου (British Council), Προδρόμος Τσιαβός (Ίδρυμα Ωνάση)

Συντονισμός Ψηφιακής Πλατφόρμας: Ηρακλής Παπαθεοδώρου (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

Υπεύθυνες Παραγωγής:
Κατερίνα Γαλάνη (British Council), Ιωάννα Μαργαρίτη (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

Σύμβουλος Βρετανίας για την αρχιτεκτονική, το design και τη μόδα: Parvinder Marwaha (British Council)

Μια συμπαραγωγή του British Council και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και υποστηρίζεται από το PCAI

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022
14:00 – 19:00 (12:00 – 17:00 GMT)

14:00 – 16:00 Οικολογίες του νερού
Παρουσιάζει η Μαρία Παπαϊωάννου, Head of Arts του British Council στην Ελλάδα

14:00 – 14:15 Καλωσόρισμα
14:15 – 14:20 Σκηνική διαμόρφωση από την Parvinder Marwaha, Υπεύθυνη του Προγράμματος Αρχιτεκτονικής, Design και Μόδας στο British Council
14:20 – 14:40 Ομιλία από τη Mariana Pestana, Συνιδρύτρια και Διευθύντρια του The Decorators, Επιμελήτρια της 5ης Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης
14:40 – 14:55 Συζήτηση-πρόκληση:
Jane Withers, Σύμβουλος Design, Επιμελήτρια και Συγγραφέας
Dr. Naho Mirumachi, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου
14:55 – 15:15 Ομιλία από την Ελένη Μυριβήλη, Σύμβουλο για την Κλιματική Ανθεκτικότητα και Chief Heat Officer του Arsht-Rock Resilience Center (Atlantic Council) και του Δήμου Αθηναίων.
15:15 – 15:40 «Χίμαιρες», συζήτηση πάνελ με συντονίστρια την Parvinder Marwaha. Συμμετέχουν οι:
Monish Siripurapu, Ιδρυτής του Ant Studio,
Elissa Brunato, Συνιδρύτρια του AusBlau Studio
15:40 – 15:55 Παρέμβαση-ομιλία από τον Απόστολο Κορκολή, Διευθυντή Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου της Polyeco S.A.

15:55 – 16:00 Βίντεο Διάλειμμα

16:00 – 17:20 Απόβλητα τροφίμων
Παρουσιάζει ο Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης & Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση

16:00 – 16:05 Σκηνική διαμόρφωση από την Parvinder Marwaha
16:05 – 16:25 Ομιλία από τη Λυδία Καλλιπολίτη, Βοηθό Καθηγήτρια στην Cooper Union
16:25 – 16:45 Ομιλία από τη Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Διατροφής, WWF Ελλάς
16:45 – 17:20 Συζήτηση πάνελ με συντονίστρια την Κίκα Κυριακάκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του PCAI. Συμμετέχουν οι:
Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Διατροφής, WWF Ελλάς
Karishma Rafferty, Υπεύθυνη Προγραμματισμού Φεστιβάλ στον βοτανικό κήπο Kew Gardens του Λονδίνου
Κατερίνα Ζάχου, Βοηθός Επιμελήτρια της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων
17:20 – 17:30 Παρέμβαση από τον Χρήστο Καρρά, Εκτελεστικό Διευθυντή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

17:30 – 17:35 Διάλειμμα

17:35 – 18:50 Κυκλικό από σχεδιασμού
Παρουσιάζουν οι Seth και Akil Scaffe Smith, Διευθυντές της RESOLVE Collective

Στον διάλογο συμμετέχουν οι:
Χριστιάνα Βαρδάκου, Σχεδιάστρια υφασμάτων
Εύα Γρηγοριάδου, Υπεύθυνη Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Urbana
Μάρα Αγγελίδου, Διευθύντρια της InCommOn
YesMake
Alix Bizet, Ερευνήτρια υλικών, σχεδιάστρια και παιδαγωγός

18:50 – 19:00 Ευχαριστίες

Γλώσσα εργασίας όλων των συνεδριών είναι τα αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Αιτήσεις συμμετοχών για το συνέδριο έως την ημέρα του συνεδρίου εδώ.

Πρόγραμμα εργαστηρίων

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 | 11:00 – 16:00
11:00 – 12:30 | WWF: Aς γευματίσουμε για χάρη του πλανήτη!
13:00 – 14:30 | CO3(6)5: Μπορούν τα διατροφικά μας απόβλητα να χρησιμοποιηθούν σε κάτι ωφέλιμο και να βοηθήσουν στη διάδοση της κυκλικής οικονομίας;
15:00 – 16:00 | Δημιουργία πλατφορμών κοινωνικών υποδομών μέσω τοπικού σχεδιασμού

Η γλώσσα εργασίας των εργαστηρίων είναι τα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.

Αιτήσεις συμμετοχών για τα εργαστήρια έως τις 2 Μαρτίου εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για το Circular Cultures

Το Circular Cultures είναι ένα νέο πρόγραμμα του British Council για το βιώσιμο design και τις δημιουργικές οικονομίες στις χώρες της ΕΕ, το οποίο έχει στόχο την προαγωγή μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης γύρω από το βιώσιμο design, την κυκλικότητα και τις κουλτούρες των δημιουργών. Αποσκοπεί να ενσωματώσει έναν πιο κριτικό διάλογο γύρω από το design και την κυκλικότητα, να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις γνώσεις των δημιουργικών ηγετών και να δημιουργήσει νέα ευρωπαϊκά δίκτυα γύρω από τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα.

Στην Ελλάδα, το Circular Cultures οργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στο British Council και το Ίδρυμα Ωνάση, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη ενός εξελισσόμενου δημόσιου χώρου, επικεντρωμένου σε δράσεις, για την ηθική βιοτεχνική παραγωγή, το κυκλικό design και τη βιωσιμότητα των υλικών και των ρούχων.

Το Circular Cultures αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου προγράμματος Making Matters, που αποσκοπεί να σφυρηλατήσει έναν οικουμενικό διάλογο γύρω από το θέμα του κυκλικού design. Αυτό το διαθεματικό πρόγραμμα διερευνά το πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν καταλύτης για δημιουργικότητα, συνεργασία και αναζωογονητική σκέψη εντός της πρακτικής της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας.

Διαβάστε περισσότερα για τις δράσεις της Στέγης για την κλιματική δικαιοσύνη

Η εκδήλωση CIRCULAR CULTURES – «Τοπογραφίες των Αποβλήτων» αποτελεί μέρος των ευρύτερων πρωτοβουλιών της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση να ενισχύσει και να προωθήσει την κλιματική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, ως κεντρική πλευρά της πολιτιστικής δραστηριότητας, αλλά και ως βασική διάσταση στον σχεδιασμό και στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και στην ενίσχυση της καινοτομίας. Συνδέεται άμεσα με τις εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση, ιδίως στον τομέα των Science Technology and Arts (STARTS), όπου υπάρχει ειδικό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας και ψηφιακών τεχνολογιών, με τις ψηφιακές δράσεις του Ιδρύματος στα σχολεία αλλά και με τις ενέργειες υποστήριξης μεταφοράς τεχνολογίας και υποστήριξης καινοτομίας, κυρίως με την παραγωγή σχετικών έργων εκτεταμένης και εικονικής πραγματικότητας στον επιταχυντή ΟΝΧ του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη.

Η Στέγη είναι ένας από τους πρώτους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που παίρνει θέση απέναντι στην κλιματική κρίση και φροντίζει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Αυτή η στάση προκύπτει από τη βαθιά κατανόηση ότι η ενέργεια και το νερό που καταναλώνει, καθώς και τα απορρίμματα που παράγει η λειτουργία της, δεν εξαφανίζονται με κάποιον μαγικό τρόπο, αλλά έχουν άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Φροντίζει λοιπόν να παρέχει υπηρεσίες που επιβαρύνουν στον μικρότερο δυνατό βαθμό τη Γη, ενώ επικοινωνεί τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές που υιοθετεί στους ανθρώπους της: το προσωπικό της, την καλλιτεχνική κοινότητα και τους διεθνείς πολιτιστικούς φορείς, το κοινό της και τους προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του κεντρικού προγραμματισμού της, και σε συνεργασία με διεθνείς φορείς, η Στέγη έχει διοργανώσει μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις για θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, όπως η ανακύκλωση, η διαχείριση απορριμμάτων και η αειφορία.