Εκκινώντας τη φετινή λειτουργία του θερινού κινηματογράφου του ΕΜΣΤ CineFIX, ο Mahdi Fleifel παρουσιάζει μια επιλογή ταινιών του ιδίου καθώς και του εικαστικού Lawrence Abu Hamdan, με τον οποίο συνεργάστηκε στo 45th Parallel. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καλλιτέχνη και το κοινό.
Γεννημένος στο Ντουμπάι, ο Mahdi Fleifel ζει και εργάζεται μεταξύ Δανίας, Αγγλίας και Ελλάδας. Απόφοιτος της Βρετανικής Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Nakba FilmWorks με έδρα το Λονδίνο το 2010.
Η πιο πρόσφατη ταινία του Fleifel, Σε μια Άγνωστη Χώρα (To a Land Unknown), έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών (Quinzaine des Réalisateurs) στις Κάννες το 2024, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Με πάνω από 100 συμμετοχές σε φεστιβάλ, 20 βραβεία και μία υποψηφιότητα για το βραβείο Gotham Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, η ταινία αναμένεται να προβληθεί στις αίθουσες σε περισσότερες από 30 χώρες, εδραιώνοντας τη φήμη του ως τολμηρή φωνή του σύγχρονου κινηματογράφου.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, A World Not Ours, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και κέρδισε πάνω από 30 βραβεία, ανάμεσά τους το Βραβείο Ειρήνης της Berlinale και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και του DOC:NYC.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι ταινίες του Mahdi Fleifel στο ΕΜΣΤ – CineFIX
Διάρκεια, περίπου 120′
- Mahdi Fleifel
A World Not Ours, 2012
Διάρκεια: 93’
Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Το A World Not Ours είναι το πορτρέτο τριών γενεών εξορίας στον προσφυγικό καταυλισμό Ain el-Helweh, στον νότιο Λίβανο. Βασισμένο σε πλήθος προσωπικών καταγραφών, οικογενειακών αρχείων και ιστορικού οπτικοακουστικού υλικού, η ταινία αποτελεί μια διεισδυτική μελέτη για την αίσθηση του ανήκειν, τη φιλία και την οικογένεια.
Γυρισμένο σε διάστημα άνω των 20 ετών από πολλές γενιές της ίδιας οικογένειας, το A World Not Ours είναι κάτι περισσότερο από ένα οικογενειακό πορτρέτο· είναι μια απόπειρα να καταγραφεί ό,τι τείνει να ξεχαστεί και να επισημανθεί ό,τι δεν πρέπει να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη.
- Mahdi Fleifel
I Signed the Petition, 2018
Διάρκεια: 10’ 30”
Με αγγλικούς και Ελληνικούς υπότιτλους
Αμέσως μετά την υπογραφή μιας διαδικτυακής διαμαρτυρίας από έναν Παλαιστίνιο άνδρα, ξεκινά μια αγχώδης, εσωτερική περιδίνηση γεμάτη αμφιβολίες, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με έναν φίλο που τον κατανοεί, αναλύει, αποδομεί και ερμηνεύει τη σημασία της απόφασής του να στηρίξει δημόσια τον πολιτιστικό αποκλεισμό του Ισραήλ.
- Mahdi Fleifel
20 Handshakes for Peace, 2014
Διάρκεια: 3’
Στην αγγλική γλώσσα
«Θυμάμαι πολύ καθαρά τη χειραψία. Ο πατέρας μου είχε μαγνητοσκοπήσει την τελετή και την έπαιζε ξανά και ξανά. Δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί. Στην πραγματικότητα, κανείς μας δεν μπορούσε. Μια φορά, πέταξε το παπούτσι του στην τηλεόραση και φώναξε τόσο δυνατά, που οι γείτονες παραπονέθηκαν. Παρακολουθώντας την τελετή ενώ άκουγα την τελευταία συνέντευξη του Edward Said, συνειδητοποίησα πως ο θυμός του πατέρα μου οφειλόταν στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Αραφάτ ήταν αυτός που άπλωσε πρώτος το χέρι.»
- Lawrence Abu Hamdan
45th Parallel, 2022
Διάρκεια: 15’
Στην αγγλική γλώσσα
Γυρισμένο στον χώρο όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, με στόχο την ενεργοποίηση της νομικής και συμβολικής δύναμης του τόπου, το 45th Parallel ξεδιπλώνεται ως μονόλογος σε πέντε πράξεις, ερμηνευμένος από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Mahdi Fleifel. Η ιστορία επικεντρώνεται στην υπόθεση Hernández εναντίον Mesa, μια δικαστική διαμάχη που αφορά τον θανατηφόρο πυροβολισμό, το 2010, ενός άοπλου δεκαπεντάχρονου Μεξικανού υπηκόου από πράκτορα της Αμερικανικής Συνοριοφυλακής.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο, η σφαίρα του Mesa, που διέσχισε τα σύνορα ΗΠΑ/Μεξικού, συσχετίστηκε με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στην Υεμένη, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία και τη Λιβύη. Αν αυτός ο φόνος μπορούσε να δικαστεί στις ΗΠΑ, τότε θα μπορούσαν επίσης να δικαστούν και 91.340 επιθέσεις με drones.
Κεντρική εικόνα θέματος: Mahdi Fleifel, 20 Handshakes for Peace, 2014, Video Still, Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη