Πρόκειται για ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που απευθύνονται σε παιδιά και νέους ηλικίας 8-15 ετών, τις οικογένειές τους καθώς και σε εκπαιδευτικούς, οι οποίες δείχνουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών απ’ όλο τον κόσμο.

Το CineDoc Elefsina ξεκινάει το ταξίδι του στις χώρες του μεταξιού, από το Κιργιστάν μέχρι το Μπαγκλαντές, με ιστορίες παιδιών που κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα μέσα από αντίξοες κοινωνικές συνθήκες. Στη Γιάφα, ο διάσημος χορευτής Pierre Dulaine, προσπαθεί να διδάξει σε παιδιά από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη πώς να χορεύουν μαζί χορούς ballroom. Στο Πακιστάν, γνωρίζουμε την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Malala Yousafzai, η οποία τραυματίστηκε όταν οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του σχολικού λεωφορείου στο οποίο επέβαινε με τις φίλες της. Στη Νορβηγία, ο Μόντουλφ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό που δέχεται από τους «σκληρούς» του σχολείου.

Οι προβολές συνοδεύονται από παράλληλες δράσεις και συζητήσεις, καθώς και κινηματογραφικό εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί από την βραβευμένη σκηνοθέτιδα Αγγελική Αριστομενοπούλου δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Επιπλέον, παιδιά από σχολεία της Ελευσίνας, θα συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση και αξιολόγηση των ταινιών ψηφίζοντας την καλύτερη ταινία του αφιερώματος. Παράλληλα, το αφιέρωμα θα δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς της ευρύτερης περιοχής της Ελευσίνας να αποκτήσουν ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των μαθητών στην τάξη.

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ «CineDoc» φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Αφιέρωμα Παιδικού & Νεανικού Κινηματογράφου». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα Παιδικού & Νεανικού Κινηματογράφου πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ – CineDoc ELEFSINA

ΣΑΒΒΑΤΟ 09/12  

16.00 

Στον πυρετό των αλόγων | 25’

Ο Ντανιάρ, 12 χρονών, προσπαθεί να εξημερώσει ένα νεαρό άγριο άλογο στα βουνά του Κιργιστάν.

16.25

Η ζωή είναι παραλία | 23’

Ο Τζάβες, 11 ετών από το Μπαγκλαντές, ονειρεύεται να κερδίσει έναν μεγάλο αγώνα surf.

Θα ακολουθήσει διαδραστική παρουσίαση surf σε συνεργασία με το Ikaria Surf School.

17.15 

Σκληρά παιδιά | 74’

O Μόντουλφ και η Λιζ γίνονται φίλοι για να αντιμετωπίσουν τους «σκληρούς» του σχολείου…

Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο για τον σχολικό εκφοβισμό με τη θεατρολόγο και συγγραφέα Μάγια Δεληβοριά.

19.15 

Χορεύοντας στη Γιάφα | 90’

Ένας διάσημος χορευτής διδάσκει σε παιδιά από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη πώς να χορεύουν μαζί.

Θα ακολουθήσει διαδραστικό εργαστήρι λάτιν σε συνεργασία με το The Dance Club Ελευσίνας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/12

11.00

Ραφίκι | 75’

Τρεις αχώριστες φίλες στη Νορβηγία ανυπομονούν να έρθουν τα Χριστούγεννα. Μια μέρα όμως η Ναΐσα εξαφανίζεται…

Θα ακολουθήσει κινηματογραφικό εργαστήριο με την σκηνοθέτιδα Αγγελική Αριστομενοπούλου.

16.00

Το όνομα μου είναι Μαλάλα | 88’

Η ζωή της 17χρονης Μαλάλα, η οποία επιβίωσε από επίθεση των Ταλιμπάν και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Σε συνεργασία με το κανάλι Νational Geographic.

18.00

Πρώτη θέση | 91’

Έξι ταλαντούχοι χορευτές προετοιμάζονται για το Youth America Grand Prix.

19.30

Ανακοίνωση Βραβείου Καλύτερης Ταινίας από την παιδική κριτική επιτροπή.