Ο Λούστας, που άφησε έντονα το αποτύπωμά του στην πνευματική ζωή του τόπου, υπήρξε πολυτάλαντος και παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία και τη μουσική. Η επιμελήτρια της έκθεσης Σταυρούλα Μαυρογένη σημειώνει: “Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στη Φλώρινα, ο Λούστας έφερε μαζί του την εικαστική κληρονομιά της Μακεδονίας. Τα μετέπειτά του ταξίδια στον κόσμο, ενδυνάμωσαν το έργο του με τον κοσμοπολίτικο αέρα μιας διαφορετικής δημιουργίας και προσέδωσαν στον εικαστικό χώρο της Θεσσαλονίκης μια νέα ανανεωτική θεώρηση για την τέχνη…

Η χρωματική του παλέτα δημιουργεί τις κατάλληλες αντιθέσεις του ελληνικού φωτός και προσθέτει μια λυρική αφαίρεση στα έργα του. Ωστόσο θα ήταν άδικο να τον εντάξουμε σε ένα μόνο εικαστικό κίνημα. Αυτή είναι ίσως και η μοναδικότητα του καλλιτέχνη”.

Η έκθεση παίρνει το όνομά της από το τραγούδι “Cielo e mar” του Μάριο ντελ Μόνακο, τον οποίο γνώρισε ο Λούστας στο ταξίδι της επιστροφής του από την Αμερική, το Σεπτέμβρη του ’65.

Ο ίδιος αναφέρεται στο γεγονός: “στα μισά” του Ατλαντικού!… πάνω στο “CRISTOFORO COLOMBO” που γυρνούσε στη Γένοβα, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη.. Στο φουαγιέ της πρώτης θέσης έχω εγκαίνια από κάτι υπόλοιπα έργα ζωγραφικής που έφερνα πίσω στην Ελλάδα, έργα της προσωπικής μου συλλογής (ύστερα από αίτημα του πλοιάρχου). Εκείνο το αξέχαστο βράδυ γνώρισα και τον Μάριο ντελ Μόνακο!… (από κοντά… όλο από δίσκους τον άκουγα…)….. Γρήγορα γίναμε “κολλητάρια”! Δυο ψυχές πανομοιότυπες που έσμιξαν από σύμπτωση στο γύρισμα των ανέμων … Ψηλά, στην τελευταία γέφυρα του πλοίου την ημέρα χαζεύαμε τον Ωκεανό!… τραγουδώντας ντουέτο “Cielo e mar”…..

Η Nitra Gallery επιχειρεί με την έκθεση αυτή να παρουσιάσει στο κοινό όλες αυτές τις αθέατες στιγμές ενός μεγάλου καλλιτέχνη.

Κώστας Λούστας

Ο Κώστας Λούστας (1933-2014) γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Φλώρινα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1953-1958) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και Μιχάλη Τόμπρο. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων επί σειρά ετών, μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, ενώ έργα του ανήκουν σε σημαντικές συλλογές της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Λούστας ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη δημοσιογραφία. Ειδικές διακρίσεις έλαβε για την προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα και έχει τιμηθεί με βραβείο από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών το 1977.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Κώστας Λούστας, Aretsou-Remvi, 1984, Λάδι σε κόντρα πλακέ, 46 x 52 cm