Στην Ταϊβάν, οι κοινωνικές σχέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με το φαγητό. Η τροφή έχει τόσο μεγάλη σημασία που πολλές φορές χρησιμοποιείται ως χαιρετισμός η φράση, «Έχεις ήδη φάει;» Στην αρχαία ανατολική Ασία, οι άνθρωποι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν το ημερολόγιο της σελήνης για τη σπορά, τη συγκομιδή και το ψάρεμα. Το ημερολόγιο ενός χρόνου διαιρούνταν σε 24 ηλιακές περιόδους.

Κάθε ηλιακή περίοδος έχει τον δικό της όρο, παραδείγματος χάριν «Linchun», που σημαίνει η αρχή της Άνοιξης και ξεκινά γύρω στις αρχές του Φεβρουαρίου, και «Guyu», που σημαίνει «βροχή σιταριού» και στη διάρκεια της οποίας θα υπάρχουν πολλές βροχές για την καλύτερη ανάπτυξη των σπαρτών. Στη φιλοσοφία της ανατολικής Ασίας οι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της «ισορροπίας».

Ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά πιάτα για να καταναλώνουν οι άνθρωποι σε κάθε ηλιακή περίοδο, προκειμένου να ανταποκρίνονται στης κλιματικές ανάγκες της εκάστοτε περιόδου και να κρατούν το σώμα τους σε ισορροπία μέσα από την κατανάλωση τροφής. Σε αυτό το πρόγραμμα, θα δημιουργήσουμε 24 διαφορετικά πιάτα χρησιμοποιόντας τοπικά ελληνικά προϊόντα ανταποκρινόμενοι στις τοπικές κλιματικές συνθήκες της Αθήνας.

Στο τέλος της παραμονής μας, θα πραγματοποιηθεί ένα δείπνο στο οποίο θα προσφέρουμε αυτά τα 24 πιάτα στο κοινό, στο Victoria Square Project. Το έργο πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Τεχνών της Ταϊβάν.

Βιογραφικά

Yi-Ling Hung

Η Yi-Ling Hung (Ταϊβάν, 1987) μένει στην Ολλανδία. Είναι σκηνογράφος, καλλιτέχνιδα και ερευνήτρια. Εκτός από τη διαχείριση του εργαστηρίου της LABORATELIER, εργάζεται μερικώς και ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ουτρέχτης. Για την Yi-Ling, οποιαδήποτε μορφή καλλιτεχνικού έργου αποτελεί έναν τρόπο για την δημιουργία ενός διαλόγου με τους άλλους και την ανάπτυξη διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις πολυπολιπισμικές κοινωνίες του σήμερα. Είναι αφιερωμένη στο να φέρει την τέχνη κοντά σε όλους μέσα από την πρακτική της, ειδικά μέσω των έργων performance. Πιστεύει ότι μέσω σωματικών εμπειριών μπορεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου οι παρευρισκόμενοι να αναπτύξουν έναν διάλογο, να συζητήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

Ching-Yu Cheng

Η Ching-Yu Cheng γεννήθηκε στο ρετιρέ ενός παλιού ξενοδοχείου το 1989, στο Yi-Lang της Ταϊβάν, το οποίο αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση μέχρι και σήμερα. Κατά την διάρκεια των σπουδών της στην αρχιτεκτονική, πραγματοποίησε μία εργασία διάρκειας ενός χρόνου, στην οποία εξερένησε αυτό το περίεργο γεγονός μέσω της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, με τίτλο «Η ζωή μέσα στο ξενοδοχείο». Για αυτό το πρότζεκτ συνεργάστηκε με τον παππού της, κάτι το οποίο μελλοντικά αποδείχτηκε σημείο καμπής στη ζωή της.

Η ίδια αποφάσισε, να προσεγγίσει την τέχνη μέσω της διαδικασίας εμπλοκής/συνεργασίας διαφορετικών οπτικών μέσα στην κοινωνία, ειδικά αυτών που πιθανόν να θεωρούνταν εκτός του χώρου της τέχνης. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της στην αρχιτεκτονική, πήγε στο Πόρτο με σκοπό να πραγματοποιήσει το μεταπτυχιακό της στις Καλές Τέχνες στο FBAUP και να συνεχίσει την καλλιτεχνική της δράση. Μπορεί να φαίνεται σαν να άφησε την αρχιτεκτονική, αλλά αντιθέτως η ίδια πιστεύει ότι δεν την άφησε ποτέ. Θέλησε να προσεγγίσει την αρχιτεκτονική με ένα απαλό και ήπιο τρόπο, ο οποίος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που της επιτρέπει να αλλάζει ελαφρώς την προοπτική του χώρου μέσω της τέχνης.