Με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του θα προβληθούν ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο αφιερωμένα στον Αργεντινό επαναστάτη. Από 4 έως 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ίλιον.

Με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Ερνέστο “Τσε” Γκεβάρα θα προβληθούν στην Αθήνα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο αφιερωμένα στον Αργεντινό επαναστάτη. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από 4 έως 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ίλιον.


Η συντριπτική πλειοψηφία των ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά και περιέχουν σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από αρχεία της Κούβας, συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Γκεβάρα και με φίλους του Ερνέστο Γκεβάρα.


Τα φιλμ προέρχονται από την Κούβα, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελλάδα.


Τα ντοκιμαντέρ μελετούν όλα τα στάδια της ζωής του Ερνέστο Γκεβάρα: από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης του, την περιπλάνησή του στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο, τα ταξίδια του ως υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης και τη δολοφονία του στα βουνά της Βολιβίας.


Από την Ελλάδα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ των Γιώργου Αυγερόπουλου, Σεμίνας Διγενή, Στέλιου Κούλογλου, Κώστα Μπαξεβάνη, Παύλου Τσίμα.


Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι τα εξής:


Μεταξύ Μύθων και Πραγματικότητας: για την παραμονή του Ερνέστο Γκεβάρα στη Βολιβία,Μια φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου, Ταξιδεύοντας με τον Τσε: που περιλαμβάνει σκηνές από την ταινία Ημερολόγια Μοτοσικλέτας, Η Αλέιδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της, Τσε, ένας άνθρωπος από αυτόν τον κόσμο και«Η πραγματική ιστορία του Τσε Γκεβάρα.


Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από την New Star και την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας, θα γίνει ανάγνωση κειμένων του ίδιου του Γκεβάρα, καθώς και επιστολών του, ενώ θα απαγγελθούν ποιήματα για τον Τσε Γκεβάρα.


Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κινηματογράφου θα λειτουργήσει έκθεση αφίσας από ολόκληρο τον κόσμο.


INFO
Ντοκιμαντέρ για τον Che
4 έως 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ίλιον.