Η Feelgood παρουσιάζει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες τη νέα ταινία του Randall Miller, με τίτλο “CBGB”, από 27 Φεβρουαρίου 2014.

O σκηνοθέτης Randall Miller (NOBEL SON, BOTTLE SHOCK ) εδώ και σεναριογράφος, μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη των 70’s μεταφέροντάς μας στην πιο Punk εποχή της πόλης. Με τη βοήθεια της ετέρου σεναριογράφου Jody Savin μάς ανοίγουν την πόρτα του CBGB, του πιο hot Rock Club της εποχής. Με άπλετο κυνισμό και διόλου ωραιοποιημένες καταστάσεις, οι δυο τους αναδεικνύουν τον ισοπεδωτικό χαρακτήρα της εποχής, όπου υπήρχε μια ολοκληρωτική διάθεση για απομυθοποίηση ειδώλων, προσώπων και θεσμών.

Η φλόγα υπήρχε. Στο CBGB άρπαξε για τα καλά…

Σύνοψη:

Το 1973, μετά από ένα άσχημο διαζύγιο και κάποιες οικονομικές αναποδιές, ο HillyKristal δεν το βάζει κάτω, δανείζεται χρήματα και αγοράζει το Palace Bar, ένα μέρος που βρισκόταν σε μια από τις πιο κακόφημες συνοικίες της Νέας Υόρκης. Ο Hilly είχε όραμα. Ήθελε να φτιάξει ένα χώρο που θα μπορούσε να επισκεφθεί κάποιος, για να ακούσει live μουσική, κυρίως Country, Bluegrass και Blues. Και κάπως έτσι βγήκε το ακρωνύμιο CBGB. Όταν, αποδείχθηκε αδύνατο να κλείσει μεγάλα ονόματα σαν τον ConwayTwitty για live, ο Hilly στράφηκε σε ντόπιες μπάντες. Νέα ταλέντα που ήταν ακόμη ασμίλευτα και ακατέργαστα, αλλά βρίσκοντας ένα βήμα από τον Hilly, τους δόθηκε η ευκαιρία να εξελιχτούν. Με ακούσματα σκληρά, ατόφια που είχαν έντονο πολιτικό περιεχόμενο, σηματοδότησαν ένα απότομο πέρασμα από την ντίσκο και το κλασικό ροκ σε κάτι πιο ωμό, μηδενιστικό και ανατρεπτικό. Το Punk μόλις είχε γεννηθεί. Το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του CBGB. Ήταν κάτι σαν αντίδοτο στη σκληρή κοινωνικοοικονομική κρίση των ημερών

Σημείωμα του σκηνοθέτη Randall Miller:

Πάντα με γοήτευαν οι ιστορίες με κατατρεγμένους. Το CBGB είναι μια ταινία για ένα κατατρεγμένο club, μια κατατρεγμένη μουσική σκηνή και έναν κατατρεγμένο οραματιστή που ήθελε να δημιουργήσει ένα χώρο για μουσική Country στη Νέα Υόρκη, στην καρδιά της Disco. Αυτό, όμως, δεν συνέβη ποτέ και είμαι τόσο χαρούμενος γι’ αυτό, αφού δεν είμαι λάτρης της μουσικής Country.

Από την άλλη το CBGB υπήρξε το σημείο μηδέν από όπου ξεπήδησε ολόκληρη η Punk σκηνή. Το club βρισκόταν στο Brooklyn. Οι ξύλινες μπροστινές πόρτες, ο τηλεφωνικός θάλαμος, οι τουαλέτες, το νέον, τα ηχεία που ήταν γεμάτα αυτοκόλλητα, η σκηνή, οι χιλιάδες διάσημοι και μη που πάτησαν το πόδι τους εκεί μέσα. Όλα αυτά ήταν κομμάτι του CBGB.

Η μουσική. Ήταν βασική προτεραιότητά μας να χρησιμοποιήσουμε τα original ακούσματα εκείνης της εποχής. Έτσι, βασίστηκα στους συνεργάτες μου Brad και Jody, για να διαλέξουμε τα κατάλληλα τραγούδια.

Το casting. Θα έπρεπε να βρούμε ηθοποιούς που έμοιαζαν με τους μουσικούς και όλους τους άλλους αληθινούς χαρακτήρες που εμφανίζονται. Από τον AlanRickman που υποδύεται τον Hilly, έως την MalinAkerman που υποδύεται την Blondie. Όχι μόνο θα έπρεπε να βρούμε ηθοποιούς που θα έμοιαζαν μαζί τους, αλλά θα έπρεπε να έχουν και μια εξοικείωση με τη μουσική και τα μουσικά όργανα. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, αλλά στην πορεία ανακαλύψαμε κάποιους πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς.

Όπως όλες τις προηγούμενες ανεξάρτητες ταινίες που έχω συμμετάσχει, πάντα κάνουμε διεξοδική προετοιμασία και στη συνέχεια το γύρισμα είναι άμεσο. Πιστεύω ότι αυτός ο αυθορμητισμός που προκύπτει από ένα γρήγορο γύρισμα οδηγεί σε ένα καλύτερο τελικό προϊόν. Ειδικά σε μια ταινία όπως το CBGB, όπου η τραχύτητα και οι ατέλειες της κάμερας είναι και ζητούμενο. Ήμουν τυχερός, επίσης, αφού πολλά από τα μέλη της ομάδας είχαν περάσει πολλές ώρες σαν πελάτες στο CBGB.

Η γένεση του CBGB

Randall Miller και η Jody Savin, όταν έμαθαν για την ιστορία του Hilly Kristal, αμέσως ενθουσιάστηκαν. Πρόκειται για ένα τύπο που παρ’ όλες τις αναποδιές που του συνέβησαν δεν το έβαλε κάτω, ακολούθησε τα όνειρά του και τελικά τα έκανε πραγματικότητα. To CBGB έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος ενός ολόκληρου μουσικού κινήματος στη ροκ μουσική και στην αμερικάνικη ποπ κουλτούρα. Αυτό που ο Hilly αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα είναι η αυθεντικότητα και το πάθος, δυο πράγματα από τα οποία ξεχειλίζει η underground σκηνή της Νέας Υόρκης. Οι καλλιτέχνες είχαν ανάγκη ένα βήμα, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το CBGB έγινε αυτό το βήμα. Έγινε τέχνη και η τέχνη εξελίσσεται.

Οι παραγωγοί για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα ήρθαν σε επαφή με τον John Holmstrom, ιδρυτή του Punk Magazine.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες είναι να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους. Σαν ανεξάρτητοι παραγωγοί ταινιών, οι Miller και Savin είναι αρκετά εξοικειωμένοι με αυτήν την κατάσταση. Το CBGB άνοιξε τις πόρτες του, όταν δεν υπήρχε κανένα άλλο μεγάλο club που να επέτρεπε σε ερασιτέχνες μουσικούς να εμφανιστούν onstage. Από το CBGB πέρασαν αμέτρητοι καλλιτέχνες με άκρως διαφορετικά στυλ, από τους The Ramones έως τους The Dave Matthews Band.

Αφηγηματική διάθεση

Η Punk σκηνή της Νέας Υόρκης το 1970 ήταν γεμάτη από εκκεντρικές φιγούρες και πληθωρικές παρουσίες. Όλοι αυτοί βρήκαν καταφύγιο στο CBGB, το οποίο λειτούργησε κάπως σαν το σπίτι τους, σαν μια σκηνή και μερικές φορές και σαν η σωσίβια λέμβος τους.

Για τον Hilly η διεύθυνση του CBGB ήταν μια διαρκής πάλη. Δεν ήταν πάντα ευέλικτος επιχειρηματίας, αν και πάντα είχε πίστη σε αυτό που έκανε και ήταν αρκετά γενναιόδωρος σαν άνθρωπος. Βέβαια, ήταν αλαζόνας, εγωκεντρικός και ξεροκέφαλος. Αυτό το προφίλ σχημάτισαν τα μέλη της παραγωγής για τον Hilly, αφού ήρθαν πρώτα σε επαφή με υπαλλήλους του club, φίλους του, μουσικούς της εποχής, αλλά και μέλη της οικογένειάς του.

Η ιστορία τελικά αναδεικνύει πως ο Hilly παρ’ όλες τις εκκεντρικότητές του, ήταν αληθινός και ήταν αυτό τελικά που τον έσωσε και υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους γύρω του.

Οι Ηθοποιοί

Έγινε μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, για να βρεθούν ηθοποιοί που θα ήταν παράλληλα και μουσικοί και από την άλλη θα έμοιαζαν με τους χαρακτήρες που επρόκειτο να υποδυθούν.

Ο Alan Rickman είχε ήδη πρωταγωνιστήσει στις δύο προηγούμενες ταινίες των Savin και Miller, NOBEL SON και BOTTLE SHOCK. Ο Jared Carter επιλέχθηκε, για να υποδυθεί τον David Byrne, τραγουδιστή των Talking Heads και ο Keene McRae τον Sting από τους The Police. Επίσης, η MickeySumner, η κόρη του Sting, υποδύθηκε την Patti Smith.

Η Malin Akerman που είναι θαυμάστρια των Blondie, ήταν τρομερά ενθουσιασμένη που θα είχε την ευκαιρία να υποδυθεί την Νο.1 pinupgirl της Punk σκηνής, την Debbie Harry.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ανασύσταση του πιο αναγνωρίσιμου συγκροτήματος του CBGB, τους The Ramones. Τα μακριά μαλλιά, τα δερμάτινα μπουφάν και τα σκισμένα τζιν ήταν must. Η παραγωγή, όμως, πήγε ένα βήμα παραπέρα με την πιστή αντιγραφή και δημιουργία της φημισμένης κιθάρας Mosrite του Johnny Ramone.Joel David Moore παρόλο που είναι ήδη ψηλός, σε κάποια γυρίσματα έπρεπε να πατάει πάνω σε κουτιά, αφού είχε να υποδυθεί τον JoeyRamone που είχε ύψος περίπου 2 μέτρα.

Οι The Dead Boys μπορεί να μην είναι το ίδιο φημισμένοι όσο οι The Ramones, άλλα άφησαν και αυτοί το στίγμα τους στην Punk σκηνή της Νέας Υόρκης. Όλοι γνώριζαν τα ονόματα των Stiv Bators, Cheetah Chrome και Johnny Blitz. Ο Justin Bartha υποδύεται τον αυτοκαταστροφικό τραγουδιστή τους, StivBators, ενώ ο Rupert Grint τον θρυλικό κιθαρίστα Cheetah Chrome που είχε ως σήμα κατατεθέν το κολάρο σκύλου που φορούσε στο λαιμό. Στην κανονική του ζωή ήταν οδηγός ταξί.

Πίσω από όλες αυτές τις διασημότητες υπήρχαν και τόσοι άλλοι που προσπαθούσαν να βάλουν τα δυνατά τους, για να λειτουργήσει το club. Η ακούραστη Lisa Kristal, η κόρη του Hilly ήταν μία από αυτούς. Την Kristal υποδύεται η Ashley Greene. Η Liza καταλήγει να είναι η πιο θετική επιρροή για τον πατέρα της και με την επιμονή της καταφέρνει να απογειώσει οικονομικά το club.

Trivia/Fun Facts

  • Το μουσικό κίνημα πήρε το όνομά του από το PunkMagazine, ιδρυτής του οποίου ήταν ο JohnHolmstrom (JOSH ZUCKERMAN).

  • Το σκηνικό για το club δημιουργήθηκε από κομμάτια από το original CBGB. Το Bar, οι ταπετσαρίες στον τοίχο, ο τηλεφωνικός θάλαμος, ακόμη και οι φημισμένες τουαλέτες είναι όλα αυθεντικά.

  • Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το 2012 και έγιναν στη Savannah, στην Georgia.

  • Κάποιοι καλλιτέχνες (Johnny Thunders and the Heartbreakers, The Dictators, Tuff Darts, The FlaminGroovies) δεν ήταν εφικτό να εμφανιστούν στην ταινία, αλλά τραγούδια τους εμπεριέχονται στο soundtrack.

  • Το CBGB έκλεισε το 2006 και ο χώρος τώρα χρησιμοποιείται σαν κατάστημα για αντρικά ρούχα.

CBGB ( 102’ )

Σκηνοθεσία: Randall Miller

Σενάριο: Jody Savin & Randall Miller

Παραγωγοί: Jody Savin, Randall Miller, Brad Rosenberger

Παίζουν: Alan Rickman, Richard de Klerk, Johnny Galecki, Ashley Greene

Οι μουσικοί

Debbie Harry MALIN AKERMAN

Iggy Pop TAYLOR HAWKINS

Patti Smith MICKEY SUMNER

LouReedKYLEGALLNER

Τα συγκροτήματα

Talking Heads

David Byrne JARED CARTER

Tina Weymouth ABBY LEIGH HUFFSTETLER

Chris Frantz MICHAEL BRITT

The Police

Sting KEENE MCRAE

Andy Summers THOMPSON NEWKIRK

Stewart Copeland CHRISTOPHER COPELAND

The Dead Boys

Stiv Bators JUSTIN BARTHA

Cheetah Chrome RUPERT GRINT

Johnny Blitz BRONSON ADAMS

Jimmy Zero SIMON HODGESON

Ramones

Joey Ramone JOEL DAVID MOORE

Dee Dee Ramone STEVEN SCHUB

Johnny Ramone JULIAN ACOSTA

Tommy Ramone CATFISH

Television

Tom Verlaine MAX REINHARDSEN

Richard Lloyd LUKE DRESSLER

Richard Hell EVAN ALEX COLE

Billy Ficca ADAM BAILEY