Η Cavalleria Rusticana είναι μία μονόπρακτη όπερα σε λιμπρέτο των Τζιοβάνι Ταρτσιόνι-Τοτζέττι και Γκουίντο Μενάσκι, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Τζιοβάνι Βέργκα. Πρόκειται για ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του βερισμού, που εντυπωσίασε το κοινό από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή, στις 17 Μαΐου 1890, στο Teatro Costanzi της Ρώμης, και αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις πλέον πολυπαιγμένες όπερες παγκοσμίως.

Σύνοψη

Μία τραγική ιστορία αγάπης, ζήλιας και σιτσιλιάνικης βεντέτας που διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Σικελίας γύρω στο 1880 και καταλήγει στην αιματοχυσία της Κυριακής του Πάσχα. Μία φωτεινή ανοιξιάτικη ημέρα και μάλιστα η ημέρα που ο Χριστιανισμός γιορτάζει τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο, επιλέγεται ως φόντο για το αιματηρό σκηνικό που ξεδιπλώνεται, με την αντίθεση αυτή να κορυφώνει το δράμα. Ο νεαρός χωρικός Τουρίντου, έχοντας μόλις επιστρέψει από το στρατό, βρίσκει την αγαπημένη του Λόλα παντρεμένη με τον Άλφιο. Αντιδρώντας σε αυτή την απρόσμενη εξέλιξη ψάχνει παρηγοριά στην αγκαλιά της Σαντούτσα.

Αυτή ανταποκρίνεται στον έρωτά του προκαλώντας έτσι τη ζήλια της Λόλας, η οποία διεκδικεί και τελικά κερδίζει πίσω την παλιά της αγάπη. Η Σαντούτσα νιώθει αμαρτωλή και αποφασίζει να μείνει έξω από την εκκλησία την Κυριακή του Πάσχα. Εκμυστηρεύεται την κατάσταση στη μητέρα του Τουρίντου, χωρίς ανταπόκριση. Όταν ο Τουρίντου την απορρίπτει, η Σαντούτσα τα λέει όλα στον Άλφιο, ο οποίος προκαλεί σε μονομαχία τον εραστή της γυναίκας του. Ο Τουρίντου ζητά από τη μητέρα του να προσέχει τη Σαντούτσα πριν πάει στη μοιραία μονομαχία, όπου χάνει τη ζωή του από τον απατημένο σύζυγο.

Συντελεστές:

Διεύθυνση Ορχήστρας: Ζωή Τσόκανου
Σαντούτσα, νεαρή χωρική Ελένη Καλένος (σοπράνο)
Τουρίντου, νεαρός χωρικός Dario di Vietri (τενόρος)
Άλφιο, αμαξάς Γιάννης Σελητσανιώτης (βαρύτονος)
Λόλα, σύζυγος του Άλφιο Βιολέτα Λούστα (τενόρος)
Λουτσία, μητέρα του Άλφιο Μαρία Βλαχοπούλου (μέτζο)
Χωρικοί Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου)
Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Κολαλάς

Πρόγραμμα:
Πιέτρο Μασκάνι (1863-1945): Αγροτική Ιπποσύνη


Διαβάστε επίσης:

1o Φεστιβάλ Επταπυργίου: Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα δράσεων