Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «ΑΙΩΝ» μετά την επιτυχημένη πορεία της παράστασης «Camille Claudel: Το κύμα της τρέλας», στο Θέατρο Μεταξουργείο στην Αθήνα, αποδέχεται την πρόσκληση, για δύο παραστάσεις: στη Λάρισα, Παρασκευή 30/3, στο Δημοτικό Ωδείο και την Κυριακή 1/4 στο Βόλο, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον. Η παράσταση στη Λάρισα οργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Κλινική Θωμά, ενώ στο Βόλο οργανώνεται από το Κέντρο Ημέρας Πρόληψης Ολιστικής Στήριξης.

Το έργο βασίζεται  στην αλληλογραφία της γλύπτριας με τον μεγάλο της έρωτα Αύγουστο Ροντέν, καθώς και με τον αδελφό της διπλωμάτη και συγγραφέα Πωλ Κλoντέλ.

Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Στέλιου Κρασανάκη, η μετάφραση της Ρούλας Τσιτούρη. Καμίγ είναι η Λυδία Φωτοπούλου, ενώ τα σκηνικά και τα κουστούμια σχεδιάστηκαν από τη Ντόρα Λελούδα. Το video έγινε από τον Χρήστο Δήμα και ο ηχητικός σχεδιασμός από τον Σπύρο Αραβοσιτά. Επιμέλεια κίνησης από την Αμαλία Μπέννετ. Φωτισμοί, Γιάννης Δρακουλαράκoς.

Η παράσταση παρακολουθεί τη διαδρομή της Καμίγ Κλoντέλ από τη δημιουργική της νιότη έως την παράφρονα «ώριμη ηλικία» και τον εγκλεισμό της για 30 χρόνια στο άσυλο έως το θάνατο της το 1943, ακολουθώντας τις μορφές και τις φόρμες που εκείνη πρώτη επινόησε.

Το κείμενο ιχνηλατεί τη συντριβή της γυναίκας-δημιουργού με τη θριαμβευτική δύναμη σε μια εποχή έντονα συντηρητική, που κυριαρχείται από κοινωνικές ανακατατάξεις και ανδροκρατούμενες αντιλήψεις. Αναδεικνύονται οι συγκρουσιακές οικογενειακές σχέσεις, οι καταστροφικές θρησκευτικές εμμονές και προκαταλήψεις, τροχοπέδη στη δημιουργικότητα και την ορμή της νιότης.

Η κραυγή της Κλοντέλ όπως αναδύεται από τις επιστολές της φαντάζει πιο επίκαιρη παρά ποτέ, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου τα δυναμικά του κοινωνικού αποκλεισμού ενεργοποιούνται ξανά.

Καμίγ είναι η Λυδία Φωτοπούλου

Σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης