Το άλμπουμ «Cabinet of Curiosities», το οποίο παρουσίασαν οι εκδόσεις TASCHEN, απαθανατίζει αναρίθμητα τέχνεργα, από την Αναγέννηση έως σήμερα. Από απολιθώματα και ανασκαμμένους κοραλλιογενείς σχηματισμούς έως άριστα διατηρημένα έργα γλυπτικής, ο Μάσιμο Λίστρι αποτυπώνει στις φωτογραφίες του θησαυρούς της φυσικής ιστορίας, της τέχνης, της αστρολογίας, της βιολογίας, του ντιζάιν. Κάποιες από αυτές τις εκκεντρικές συλλογές ήταν ιδιοκτησία εστεμμένων ή ευγενών, όπως ο Μέγας Δούκας Φραντσέσκο Α’ των Μεδίκων, ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ροδόλφος Β’ και ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος Β’ των Αψβούργων.

Ο Λίστρι ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος πολύ νωρίς και το 1981, μαζί με τον εκδότη Φράνκο Μαρία Ρίτσι και τον Βιτόριο Σγκάρμπι, ίδρυσε το περιοδικό αναφοράς για τέχνη «FMR». Επί 20 χρόνια, παρουσίαζε στο περιοδικό τα διάσημα φωτογραφικά δοκίμιά του. Επιπλέον, έχει εκδώσει περισσότερα από 70 βιβλία με τους πιο ονομαστούς εκδότες και των δύο πλευρών του Ατλαντικού: Παλάτια της Ρώμης, Βίλες της Τοσκάνης, Βερσαλίες, Αλάμπρα, μεταξύ άλλων.

Στη χώρα μας είχαμε την τύχη να δούμε έκθεση φωτογραφιών του και να ακούσουμε και τον ίδιο: το 2014, από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 16 Μαρτίου, το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς παρουσίασε μια επιλογή φωτογραφιών του (μπαρόκ παλάτια, νεοκλασικούς εσωτερικούς χώρους, αναγεννησιακές βιβλιοθήκες).Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ