Από τις 25 Οκτωβρίου 2008 έως τις 22 Μαρτίου 2009 θα φιλοξενηθεί στις
κεντρικές αίθουσες της Royal Academy of Arts του Λονδίνου η μεγαλειώδης
έκθεση Byzantium 330-1453. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τόσο μεγάλη βυζαντινή έκθεση στο Λονδίνο, όπως επίσης είναι η πρώτη φορά που η Royal Academy of Arts συνδιοργανώνει έκθεση με Ελληνικό Ίδρυμα, το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση θα παρουσιάσει τη βυζαντινή τέχνη από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης (330 μ.Χ.) μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς Τούρκους (1453 μ.Χ.). Περιλαμβάνει έργα που εκπροσωπούν όλα τα είδη της βυζαντινής τέχνης: ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, έργα γλυπτικής σε χαλκό, μάρμαρο, ελεφαντοστό και στεατίτη, έργα μεταλλοτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, φορητές εικόνες, κοσμήματα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

Έχουν επιλεγεί 400 αντικείμενα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου (Μητροπολιτικό Μουσείο, Βρετανικό Μουσείο, Μουσείο του Λούβρου, Βατικανό, Θησαυρός του Αγίου Μάρκου, Ερμιτάζ, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κλπ.) καθώς και από την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Στην έκθεση συμμετέχουν 72 Ιδρύματα από περισσότερες των 20 χωρών.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 9 θεματικές ενότητες: 1. Οι απαρχές της Βυζαντινής τέχνης, 2. Από τον Μ. Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό μέχρι το τέλος της Εικονομαχίας, 3. Στο ιερό παλάτι, 4. Στο σπίτι, 5. Στο ναό, 6. Η τέχνη των εικόνων, 7. Το Βυζάντιο και η Δύση, 8. Το Βυζάντιο και οι γείτονές του και 9. Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. 

Το Byzantium 330-1453 θα φωτίσει το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και παράλληλα θα προβάλει την ποικιλία, τη δύναμη και τη μακροβιότητα της καλλιτεχνικής της παραγωγής. Τα έργα που έχουν επιλεγεί προσφέρουν τεκμήρια για τους κτήτορες και τους καλλιτέχνες αλλά και για την κοινωνία μέσα στην οποία ζούσαν.

Την έκθεση έχουν επιμεληθεί δύο κορυφαίοι ιστορικοί της Βυζαντινής τέχνης, o Robin Cormack (Καθηγητής στο Ινστιτούτο Courtauld του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) και η Μαρία Βασιλάκη (Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Μουσείο Μπενάκη), οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Dr Adrian Locke, υπεύθυνο του Τμήματος οργάνωσης εκθέσεων της Royal Academy of Arts.

Ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει δεκατρία εισαγωγικά κείμενα για την ιστορία και την τέχνη του Βυζαντίου, λήμματα για το καθένα από τα 400 εκθέματα καθώς και πλούσια εικονογράφηση. Είναι πολύ σημαντικό που περισσότεροι από 100 κορυφαίοι Βυζαντινολόγοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον κατάλογο της έκθεσης.