Οι σπουδαστές του τομέα Οπτικοακουστικά & Τέχνες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης, πρωτοτύπησαν ακόμη μια φορά δημιουργώντας μία μίνι ταινία αφιερωμένη στους μουσικούς του δρόμου, με τίτλο “Busking in Thessaloniki”. Με ταλέντο, μεράκι και πραγματικό ενδιαφέρον στον εναλλακτικό τρόπο ζωής των μουσικών, αποτύπωσαν σε 14 λεπτά τη φιλοσοφία του “busking” που μέχρι τότε, ήταν λέξη άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς! Οι διακρίσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη ενώ το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από την Ελλάδα μέχρι το Los Angeles!

Οι Ananas Band, αν και θα μπορούσαν να εμφανίζονται σε κάποια μουσική σκηνή, επιλέγουν να παίζουν στον δρόμο. Αντιμετωπίζουν επιφυλακτικότητα από τους περαστικούς εξαιτίας του στερεοτύπου που θέλει τον πλανόδιο μουσικό, άστεγο, περίπου επαίτη, άνθρωπο του περιθωρίου. Η ταινία «Busking in Thessaloniki» εστιάζει στους πλανόδιους μουσικούς σε μια προσπάθεια των νεαρών δημιουργών της να καταρρίψουν τα στερεότυπα και να συμβάλουν στην κατανόηση των άλλων.

Ο Ευριπίδης Ταρασίδης θυμάται πως ξεκίνησαν όλα: «Οι μουσικοί του δρόμου ξεκίνησαν  εντελώς τυχαία. Ο Σίμος (ο μουσικός με το ακορντεόν) ήταν η αφορμή! Συνήθιζα να τον ακούω περπατώντας στο πολύβουο κέντρο της πόλης. Μετά ήρθε το StoryDoc και ο διαγωνισμός του για ντοκιμαντέρ από νέους καλλιτέχνες. Είπα «γιατί όχι;» και έστειλα την ιδέα μου και εγκρίθηκε!» Ενώ καταλήγει: «Η ταινία ταξίδεψε σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο και γνωρίστηκε με τους ανθρώπους των πόλεων. Και γνωρίσαμε και εμείς με τα όρια μας.. Και τα ξεπεράσαμε!»

Σκηνοθέτης: Ευριπίδης Ταρασίδης

Παραγωγός: Ευριπίδης Ταρασίδης

Κινηματογράφηση: Αντώνης Ζώης, Γιάννης Δήμας

Μουσική: Aida El Gkomati

Έτος παραγωγής: 2014

Χώρα: Ελλάδα

Η ταινία παίχτηκε στα παρακάτω φεστιβάλ:

2nd International Documentary Festival, Aegean, Mytilene

1st The Best Film, Vancouver

US Weed Channel Film Festival, California

Balkan Film Festival, Tirana

South East European Film Festival, Los Angeles

Universe Multicultural Film Festival, California

5th Siliguri International Short Film and Documentary Festival, Bengal