Το έργο, που ανέβηκε στο Trafalgar Studios στο West End του Λονδίνου αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, αγγίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας με έναν ιδιαίτερο και καυστικά ρεαλιστικό τρόπο μέσα από τις ιστορίες έξι επιζώντων ενός τρομοκρατικού χτυπήματος.

Λίγα λόγια για το έργο “BU 21”

Ένας πύραυλος χτυπά απ’ το πουθενά ένα επιβατικό αεροπλάνο. Ακολουθεί μία τεράστια έκρηξη και το BU21 πέφτει σ’ έναν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Έξι άνθρωποι αφηγούνται τις απώλειες εκείνης της μέρας, το τραύμα και τη διαδικασία επούλωσης του…

Τι θα έκανες αν ήσουν ένας από αυτούς; Αν αυτές οι εικόνες που μοιάζουν σαν σκηνές από ταινία εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια σου;

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, κάθε εικόνα μπορεί να αναπαραχθεί με πολλούς τρόπους μέσα από πολλά μέσα. Όπως πολλά άλλα πράγματα έτσι και η τρομοκρατία ως φαινόμενο πλέον είναι στα μάτια μας με εικόνες που 25 χρόνια πριν θα μπορούσαν να μεταφερθούν μόνο μέσο περιγραφών. Το BU21 ξεκινάει θέτοντας στο θεατή το ερώτημά: “τι θα γινόταν αν αυτό που βλέπεις στις ειδήσεις συνέβαινε σε εσένα…” Είμαστε θεατές σε ένα καταιγισμό από εικόνες – στην οθόνη του υπολογιστή μας, του κινητού μας, της τηλεόρασης κτλ – και εύκολα υποθέτουμε ότι όλα αυτά είναι μακριά από εμάς, δεν μπορεί να συμβούν σε εμάς. Και τελικά κάτι από όλα αυτά θα συμβεί. Αυτό που λες αποκλείεται είναι απίθανο να γίνει, αύριο μπορεί να είναι μπροστά στη πόρτα σου. Το BU21 θέτει αυτή την πιθανότητα και είναι ένας οδηγός επιβιώσεις σε αυτό που δεν μπορείς να φανταστείς.

Η Ιστορία του έργου ξεκινά με ένα τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε στη καρδιά του Λονδίνου. Με αφορμή αυτό παρακολουθούμε τις ιστορίες έξι ανθρώπων, διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, που προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτό που τους συνέβη. Σε μια πορεία επούλωσης του τραύματος, αυτό που βίωσαν ήταν συγκλονιστικό αλλά η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να το αφήσουν πίσω. Όλοι τους θέλουν να προχωρήσουν, να εξελιχθούν, να μην αφήσουν να γίνει εμπόδιο στις προοπτικές που είχαν οι ζωές τους.

Αν με ρωτήσεις για τι μιλάει το έργο, η απάντηση δεν θα είναι για το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Αυτό είναι η αφορμή. Το BU21 μιλάει για τη δύναμη του ανθρώπου να προχωράει μπροστά. Δυο από τους χαρακτήρες, προσπαθώντας να προχωρήσουν αναγνωρίζουν πως αν δεν το χλευάσεις δεν θα το ξεπεράσεις. Και όταν πλέον μιλάμε ότι κάτι μπορούμε να το χλευάσουμε πάει να πει ότι σαν έννοια είναι πολύ μέσα στις ζωές μας. Δεν είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε , γιατί είναι κάτι το αποτρόπαιο αλλά είναι κάτι που θα μάθουμε να ξεπερνάμε και να αμυνόμαστε.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Stuart Slade
Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου
Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη
Φωτογραφίες & Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας

ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρηστίνα Γαρμπή, Παναγιώτης Νάτσης, Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Αντώνης Πριμηκύρης, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα