Κυκλοφόρησαν έναν από τους καλύτερους δίσκους εγχώριας κοπής πριν από λίγους μήνες. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει λοιπόν ιδανικότερη συγκυρία για μια κουβέντα με τους ανερχόμενους Πατρινούς B-Sides.

Συνέντευξη: Χρήστος Δουκάκης

CultureNowgr: Ας ξεκινήσουμε με τ\’ όνομά σας. Γιατί B-Sides και όχι A-Sides;

B-Sides: Το B-sides είναι μια αναφορά στα b-sides των singles, τα κομμάτια που πολλές φορές οι δισκογραφικές επέλεγαν απλά για να καλύψουν την πίσω πλευρά του δίσκου, αλλά μερικές φορές τύχαινε να κάνουν μεγαλύτερη επιτυχία από το κομμάτι που η δισκογραφική ήθελε να προωθήσει. Όλως παραδόξως το ίδιο συνέβη και σε εμάς. Το Forest ήταν το b-side του πρώτου μας 7ιντσου. Τελικά όμως έκανε μεγαλύτερη αίσθηση από την πρώτη πλευρά.

Cul.N.: Δώστε μας ένα σύντομο βιογραφικό του συγκροτήματος.

B-Sides: Αν και οι τρεις μας (κιθάρες-μπάσο) γνωριζόμαστε και παίζουμε μαζί από το 1999, οι πρώιμοι B-Sides δημιουργήθηκαν το 2004-5 και μέχρι το 2007 το ψάχναμε με πολλές πρόβες και αλλαγές μελών. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η πορεία που οδήγησε σε δύο 7ιντσες κυκλοφορίες, το άλμπουμ σε cd και πρόσφατα σε βινύλιο (το οποίο ήδη έχει εξαντληθεί), συμμετοχές σε συλλογές, πολλές συναυλίες και support συγκροτημάτων όπως οι Veils, Frank \’n\’ Walters, Puressence και οι Expatriate.

Cul.N.: Το ντεμπούτο σας Story Without End διαθέτει μια έντονη νοσταλγική διάθεση παραπέμποντας στην «χρυσή» εποχή της indie- pop της δεκαετίας του \’90. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη; Ποιοί καλλιτέχνες θεωρείτε ότι έχουν επηρεάσει περισσότερο τον ήχο σας;

B-Sides: Το ακούμε συχνά αυτό αλλά δεν ξεκινήσαμε για να παράξουμε κάτι τέτοιο. Κάποιες αναφορές στον ήχο των 90s σίγουρα υπάρχουν, γιατί είναι η μουσική περίοδος που μας μεγάλωσε, αλλά δεν είναι επιτηδευμένες. Τα κομμάτια τα είχαμε γράψει και δουλέψει χωρίς να υπάρχει στο μυαλό μας κάποιο συγκεκριμένο ύφος ή αναφορά σε συγκροτήματα ή καλλιτέχνες. Όταν μπήκαμε στο στούντιο και άρχισε να δένει αυτό το σύνολο, απλά το αφήσαμε να μας πάει μόνο του όπου ήθελε. Είναι σαν μερικές φορές το κομμάτια να διαλέγουν αυτά τον δρόμο τους.

Cul.N.: Ο Διονύσης Μπάστας (πλήκτρα, ενορχηστρώσεις, παραγωγή, μίξη, mastering…) αποτελεί το άγραφο, έκτο μέλος του συγκροτήματος;

B-Sides: Αν και επίσημα δεν είναι μέλος του γκρουπ, θα μπορούσαμε να το πούμε και αυτό. O Σάκης βέβαια είναι το έξτρα μέλος σε πολλές από τις πατρινές μπάντες! Όταν βγήκαμε από το ‘προβάδικο’ και γράψαμε για πρώτη φορά μαζί του, μας έδειξε πως να ακούμε την μουσική μας με άλλο αυτί. Αν δεν έχεις εμπειρία και δεν σου δείξει κάποιος όσο και να παλεύεις είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις μόνος σου. Στην συνέχεια άλλαξε ο τρόπος που γράφουμε τις συνθέσεις στα κομμάτια αλλά και ο τρόπος που παίζουμε μουσική. Στον Σάκη πραγματικά οφείλουμε πάρα πολλά και σήμερα δύσκολα κάνουμε live χωρίς τον Σάκη στον ήχο.

Cul.N.: Κρίνοντας από το ένθετο, οι στίχοι φαίνεται ότι παίζουν βαρύνοντα ρόλο στα τραγούδια σας. Ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείτε; Πρώτα γράφετε στίχους και ύστερα την μουσική? Ποιό περσινό άλμπουμ σας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση στο τομέα των στίχων;

B-Sides: Οι περισσότεροι στίχοι γράφονταν αφού είχε προκύψει η μελωδία ή περίπου ταυτόχρονα με αυτή γιατί δίναμε περισσότερο σημασία στη μουσική. Υπάρχουν βέβαια κομμάτια όπως το “Queen”, το “Forest” και το “I Cry”, τα οποία βγήκαν αβίαστα λόγω εσωτερικής ανάγκης.  Στο άλμπουμ προσπαθήσαμε να δώσουμε το ίδιο βάρος στους στίχους και στην μουσική. Σε αυτό βοήθησε η συμμετοχή του ποιητή και φίλου μας Τηλέμαχου Τσαρδάκα στο “Small Things” και “Snail”, κομμάτια τα οποία δεν «έβγαιναν» στιχουργικά όπως τα θέλαμε και τελικά είναι από τα αγαπημένα μας. Αγαπημένοι περσινοί στίχοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν να γεμίσουμε ένα ποτήρι ουίσκι και να διαβάζουμε το insert. «I didn’t want to be your ghost, I didn’t want to be anyone’s ghost».

Cul.N.: Εξαιρετικές μελωδίες σαν εκείνες του “Rekill”, “Rain” και του “Angel” αποπνέουν μια αρκετά μελαγχολική υφή. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή τελικά?

B-Sides: Όπως είπαμε και νωρίτερα δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό στην ένταση που το περιγράφεις. Υπάρχει μια μελαγχολική διάθεση αλλά ταυτόχρονα και μια ποπ υφή και γενικά πιστεύουμε εξισορροπεί το ένα το άλλο. Ίσως αν ακούσεις αποσπασματικά μόνο την μελωδία στο ένα τραγούδι ή μόνο τους στίχους στο άλλο να μην φαίνεται έτσι αλλά η ζωή είναι αλληλοεπικαλύψεις συναισθημάτων και στην μουσική μας προσπαθούμε να το δώσουμε έτσι.

Cul.N.: Για κάθε τραγούδι του δίσκου, γράψτε 2-3 επίθετα (ή έστω ουσιαστικά) που τα χαρακτηρίζουν…

B-Sides: Μας είναι αρκετά δύσκολο αυτό! Στον δίσκο προσπαθήσαμε να έχουμε ένα συνολικό άκουσμα και όχι αποσπασματικά κομμάτια κάτω από το ίδιο περίβλημα, οπότε το να τα περιγράψουμε με αυτό τον τρόπο είναι σαν να τα αποσπάμε από την συνέχειά τους.

Cul.N.: Είστε ικανοποιημένοι από την μέχρι στιγμής πορεία του δίσκου;

B-Sides: Πριν βγάλουμε το άλμπουμ λέγαμε ότι από την ενασχόληση με την μουσική μας θέλουμε «κάτι να μείνει». Δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε ότι η εποχή είναι η χειρότερη για ένα γκρουπ που ξεκινάει χωρίς «άκρες» για να βγάλει δίσκο αλλά αυτό δεν μας πείραξε ούτε στιγμή. Οι κριτικές ήταν καλές, οι πωλήσεις επίσης, αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη και ίσως η καλύτερη ικανοποίηση για εμάς ήταν τα σχόλια που έχουμε λάβει από άτομα σε όλο τον κόσμο… Ίσως η καλύτερη κριτική ανάλυση του άλμπουμ έγινε σε ένα ρωσικό blog (άραγε πόσες ακροάσεις να έκανε ο συγγραφέας του μέχρι να καταλάβει τόσο καλά αυτά που θέλαμε να πούμε), ενώ η πιο διθυραμβική σε ένα ισπανικό. Εκεί πραγματικά νιώθουμε ότι «κάτι έμεινε».

Cul.N.: Πώς προέκυψε η συνεργασία με την B-Otherside Records? Είστε ικανοποιημένοι από την συγκεκριμένη συνεργασία;

B-Sides: Ο Δημήτρης που είναι πίσω από την εταιρία, μας ανακάλυψε τυχαία όταν είχε αποφασίσει να βγάλει αυτό το όνομα στην εταιρία του και έψαξε στο ίντερνετ αν υπάρχει ήδη. Με τον Δημήτρη έχουμε άριστη συνεργασία και πολλά κοινά στοιχεία (όπως την αγάπη για το βινύλιο). Παρόλο που δεν είναι μια μεγάλη εταιρεία που ίσως θα έκανε κάποια πράγματα πιο εύκολα, έχουμε πλήρη ελευθερία να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και αυτό είναι ανεκτίμητο. Ακόμα και στο άλμπουμ δεν παρενέβη καθόλου, γράφαμε τα κομμάτια και του τα στέλναμε να τα ακούσει εκ των υστέρων. Επίσης εδώ πρέπει να αναφέρουμε την πολύ σημαντική βοήθεια που μας προσέφεραν η Inner Ear που έκανε το promo και η Klik Records που ανέλαβε τη διανομή.

Cul.N.: Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η δουλειά που έχει γίνει για το video-clip του “Forest”. Θα μας μιλήσετε γι’ αυτό;

B-Sides: Όπως προαναφέραμε, το “Forest” είναι το κομμάτι που κατά μια περίεργη συγκυρία προέκυψε να είναι το b-side μας… Παρόλο που μας άρεσε πολύ, το “Queen” σαν a-side το επισκίαζε για σχεδόν δύο χρόνια. Τελικά κάποια στιγμή άρχισε να παίζεται στον Rock FM και ο κόσμος να ασχολείται μαζί του περισσότερο μέχρι που το ξεπέρασε! Το video του “Forest” θέλαμε να έχει μια σχεδόν σουρεαλιστική εικόνα στην ιστορία του και πιστεύουμε ότι με τον σκηνοθέτη μας, τον Ανδρέα Λαμπρόπουλο, το πετύχαμε.

Cul.N.: Ποιός είναι ο αγαπημένος δίσκος για τον καθένα αυτήν την περίοδο;

B-Sides: Θα απαντήσουμε συνολικά όπως κάνουμε πάντα! National – “High violet”, Arcade fire – “The Suburbs”, όλα τα digital tracks των Still corners, Trisomie 21 – “Le Repos Des Enfants Heureux”, Karen Elson – “The Ghost Who Walks” κι έχουμε σκαλώσει με 4ad δεκαετίας ‘80 (This Mortal Coil, Modern English, Clan Of Xymox και πόσα άλλα…)

Cul.N.: Ποιούς θεωρείτε τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες αυτήν την εποχή;

B-Sides: Θεωρούμε ότι ο σημαντικότερος έλληνας καλλιτέχνης ήταν, και είναι, ο Γιάννης Αγγελάκας. Εκπληκτικοί οι νέοι δίσκοι των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Φοίβου Δεληβοριά και Παύλου Παυλίδη. Όμως ρομαντικά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το «θαύμα» θα έρθει από την indie σκηνή. Baby Guru, Film, Abbie Gale, Electric Litany, My Wet Calvin…Υπάρχουν πολύ σημαντικές μπάντες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Cul.N.: Πώς θα περιγράφατε το φαινόμενο «Monika»;

B-Sides: Η Monika είχε ένα πολύ καλό άλμπουμ στα χέρια της, με ιδιαίτερη παραγωγή που μπορούσε να ξεχωρίζει σαν άκουσμα μέσα στα ελληνικά δεδομένα. Από κει και πέρα η επιτυχία της ήρθε σαν ένας συνδυασμός εξαιρετικής προώθησης και καλής μουσικής που την οδήγησε να ξεπεράσει την κρίσιμη μάζα του χώρου και να μπορέσει να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο κοινό που κανονικά δεν ακούει αυτή την μουσική. Κατάφερε δηλαδή να γίνει εμπορική χωρίς να φανεί αυτό και είναι προς τιμή της, όπως και ότι δημιούργησε κατά κάποιο τρόπο σχολή σε αυτό το μουσικό είδος, αφού σήμερα ακούμε πια πολλά που μοιάζουν με «Monika». Αυτό όμως είναι δύσκολο να ξανασυμβεί, ακόμα και αν γίνουν όλα τα βήματα με τον ίδιο τρόπο. Μερικές φορές χρειάζεται να είσαι και τυχερός ή στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή.

Cul.N.: Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η απροσδόκητη άνθιση της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής την τελευταία τριετία; Θα έχει διάρκεια;

B-Sides: Το που οφείλεται είναι δύσκολο να το κρίνουμε. Ίσως οι μουσικές να κάνουν ένα κύκλο ο οποίος ξεκινά από τα προβάδικα, από μπάντες που βαρέθηκαν να παίζουν τα ίδια και τα ίδια και αρχίζουν να πειραματίζονται. Στην συνέχεια κάνουν όλοι μαζί την δισκογραφική έξοδο, αρχίζουν όλοι να μιλάνε για αυτό, δημιουργούν μιμητές και την στιγμή που εμείς συζητάμε για άνθιση και το αν θα κρατήσει ήδη, κάποιοι είναι ήδη στο προβάδικο και δοκιμάζουν άλλα γιατί βαρέθηκαν. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις, αλλά μάλλον και αυτός ο κύκλος κάποια στιγμή θα τελειώσει και αυτό κατά κάποιο τρόπο είναι ωραίο γιατί θα οδηγήσει σε κάτι νέο. Από κάθε κύκλο λίγες μπάντες καταφέρνουν να επιζήσουν.

Cul.N.: Ποιά είναι η άποψη/ στάση των B-Sides για την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες αναφορικά με την ‘οικονομική κρίση’;

B-Sides: Πραγματικά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε τα εχέγγυα να αναλύσουμε κάτι τέτοιο…!

Cul.N.: Κοιτώντας τη γυάλινη σφαίρα, τί κρύβει το μέλλον για τους B-Sides;

B-Sides: Στο άμεσο μέλλον έχουμε δύο συναυλίες στα Τρίκαλα (26/2) και τον Βόλο (27/2). Έχουμε καιρό να παίξουμε σε πόλεις εκτός Αθήνας και Πάτρας που είναι η βάση μας και μας έχει λείψει. Στην συνέχεια συζητάμε κάποιες προτάσεις για συναυλίες στο εξωτερικό αλλά θέλουμε να δουλέψουμε και κάποια κομμάτια που δεν προλαβαίνουμε με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, οπότε δεν ξέρουμε τι θα επιλέξουμε πρώτο. Στο πιο μεταγενέστερο μέλλον σίγουρα ο δεύτερος δίσκος ή και κάποιο άλλο 7ιντσο.

Cul.N.: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;

B-Sides:  Να σ’ ευχαριστήσουμε που στηρίζεις την όλη κατάσταση. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ο συνομιλητής μας αγαπάει τη μουσική όσο κι εμείς.