Η ελληνική συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής και στο L’ Atelier του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Η σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος της Εβδομάδας Κριτικής που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 74ου Φεστιβάλ των Καννών επιβεβαιώνει τους σταθερούς και ισχυρούς δεσμούς της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους με το φεστιβάλ κατά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό αυτό πρόγραμμα η ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υποστηρίζεται στις Κάννες από την Hellas Film.

Στην Εβδομάδα Κριτικής επίσης διαγωνίζεται και η μεγάλου μήκους ταινία «Feathers» του Omar El Zohairy. To έργο αυτό είναι διεθνούς συμπαραγωγής (Γαλλία, Αίγυπτος, Ολλανδία, Ελλάδα) και έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των Ελλήνων παραγωγών. Στην παραγωγή του «Feathers» συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Heretic (Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Γιώργος Καρναβάς).

Σημαντική είναι φέτος η ελληνική παρουσία στο L’ Atelier της Cinefondation των Καννών, όπου θα παρουσιαστεί το κινηματογραφικό σχέδιο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Cora» της Εύης Καλογηροπούλου. Το σχέδιο αυτό εντάχθηκε πρόσφατα στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΚΚ. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Καλογηροπούλου είχε συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα των Καννών με την μικρού μήκους ταινία «Motorway 65» διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα.

 

Η ελληνική ταινία μικρού μήκους ξανά στις Κάννες

Το «Brutalia, εργάσιμες μέρες» διεκδικεί τη βράβευσή του στην Εβδομάδα Κριτικής τιμώντας, ούτως ή άλλως, με τη συμμετοχή του στο σημαντικό παράλληλο αυτό πρόγραμμα των Καννών τον ελληνικό κινηματογράφο.

Το σενάριο της ταινίας, από τον Μ. Μαυρή, παρουσιάζει μια δυστοπική μητριαρχική κοινωνία, στην οποία νέες γυναίκες με στρατιωτική περιβολή εργάζονται σαν μέλισσες για το καλό του «μελισσιού». Ο Μ. Μαυρής έχει στο ενεργητικό του ως σκηνοθέτης δύο ακόμη ταινίες μικρού μήκους, το «Blue Train» (2014) και το «Μανέκι Νέκο» (2017).

Παραγωγοί του «Brutalia» είναι οι: Annabelle Aronis, Γιώργος Τσοκόπουλος, Μαντώ και Μυρτώ Στάθη. Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Έλσα Λεκάκου, Κόρα Καρβούνη, Χαρά Μάτα Γιαννάτου.

Το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα πραγματοποιηθεί στους φυσικούς χώρους του από 6 – 17 Ιουλίου 2021. Το L’ Atelier της Cinefondation θα διεξαχθεί από 8 -13 Ιουλίου

Μανώλης Μαυρής

Ο Μανώλης Μαυρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε γραφιστική και κινούμενο σχέδιο στην Αθήνα και οπτική επικοινωνία στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο, εργάστηκε στο post production αγγλικών τηλεοπτικών σειρών,για λογαριασμό των βρετανικών τηλεοπτικών σταθμών Channel 4 (”Hunted”) και BBC One (”Sherlock”). Το 2014 υλοποίησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, “Βlue Τrain”, η οποία προβλήθηκε μεταξύ άλλων και στο φεστιβάλ Leeds International Film Festival-Κατηγορία “Best of British”. Το2017, η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, “Maneki Neko”, έκανε διεθνή πρεμιέρα στο 61ο BFI London Film Festival. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 και μέχρι τώρα, το ”Maneki Neko” έχει προβληθεί σε 35 φεστιβάλ παγκοσμίως και έχει αποσπάσει συνολικά 13 βραβεία. Σήμερα, ο Μανώλης Μαυρής εργάζεται ως σκηνοθέτης διαφημιστικών ταινιών στην Αθήνα.